«Οι δεξιώσεις» έχουν αναγνώστες αλλά και διώκτες

«Οι δεξιώσεις» έχουν αναγνώστες αλλά και διώκτες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα μόνο τα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκη κυκλοφορούσαν συνοδευόμενα από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Χθες, ένα ακόμη βιβλίο, «Οι δεξιώσεις» της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τις εκδόσεις «Εστία», έτυχε αντίστοιχης υποδοχής. Θέμα του, η περίοδος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη και μια ομάδα ατόμων που επιβιώνουν γυρίζοντας από δεξίωση σε δεξίωση. Υπαρκτή γύρω μας αυτή η μικρή κοινωνική ομάδα. Υπαρκτή, αναγνωρίσιμη και αθόρυβη.

Χθες, η Σωτηρία Σταυρακοπούλου έμεινε εμβρόντητη όταν έλαβε ειδοποίηση για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για το βιβλίο της ο Λεωνίδας Σαββάκης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η συγγραφέας έχει μαγνητοφωνήσει τη ζωή και ότι αυτό είναι έργο δικής του πνοής και ότι εμφύσησε στη συγγραφέα τον εσωτερικό του κόσμο.

Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου καλείται να παρουσιαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 8 Αυγούστου για προφορική συζήτηση, με ενδεχόμενα: αποζημίωση ύψους 2.934,70 ευρώ, κράτηση ενός έτους και απαγόρευση της κυκλοφορίας του έργου ή καταστροφής των αντιτύπων.

Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί είτε στην ίδια είτε στον Ντίνο Χριστιανόπουλο τρεις διαφορετικοί άνθρωποι που αναγνωρίζουν στοιχεία τους στους ήρωες των «Δεξιώσεων». Κανείς όμως δεν διεκδίκησε κάτι. «Το βιβλίο είναι προφανώς μια κατασκευή. Είναι πολλών ανθρώπων στοιχεία, διηγήσεις, ακούσματα, έρευνα», λέει στην «K» η Σωτηρία Σταυρακοπούλου. Ιστορίες καθημερινής τρέλας. Και θεσσαλονικιώτικης. Ιστορίες ταύτισης της λογοτεχνίας με επιθυμίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή