«Εφυγε» η ιστορικός Σκοπετέα

«Εφυγε» η ιστορικός Σκοπετέα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήκε στη νέα γενιά ιστορικών η Ελλη Σκοπετέα, και θεωρούνταν από τις πιο ριζοσπαστικές και τις πιο γόνιμες σκέψεις. H Ελλη Σκοπετέα, μια μικροκαμωμένη και αεικίνητη γυναίκα, πέθανε στα 51 της χρόνια στη Δανία, αφού πάλεψε για αρκετό διάστημα με τον καρκίνο. Είχε βαθιά εξοικείωση και γνώση με την ιστορία των βαλκανικών λαών, τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα αφού γνώριζε και σερβικά. Εκτός από την ιστορική έρευνα ασχολήθηκε και με την ποίηση, μεταφράζοντας Σέρβους ποιητές, δραστηριότητα για την οποία βραβεύτηκε στη γειτονική χώρα.

Η Ελλη Σκοπετέα σπούδασε ιστορία και φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Βελιγράδι και ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόλαβε να εκδώσει τρία βιβλία: «Το «Πρότυπο Βασίλειο» και η Μεγάλη Ιδέα. Οψεις του εθνικού προβλήματος στην Ελλάδα (1830-1880)» εκδόσεις «Πολύτυπο», 1988? «H Δύση της Ανατολής. Εικόνες από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», εκδόσεις «Γνώση», 1992 και «Φαλμεράιερ. Τεχνάσματα του αντίπαλου δέους», εκδόσεις «Θεμέλιο» 1997 στο οποίο προσπαθεί να εξετάσει τις απόψεις του Φαλμεράιερ συνολικά στην ευρωπαϊκή σκέψη. Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε πολλά περιοδικά: «Μνήμων», «Ιστορικά», «Σύγχρονα Θέματα» «O Πολίτης», «Αντί», κ.λπ. Οι δύο τελευταίες της δημοσιεύσεις ήταν στο δίτομο έργο «Ιστορία του 20ού αιώνα» (εκδόσεις «Βιβλιόραμα») και στην «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας» (επιμέλεια T. Χριστίδη, εκδόσεις «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας»).

Η κηδεία της Ελλης Σκοπετέα θα γίνει προς τα τέλη της εβδομάδας όταν επιστρέψει η σορός της από τη Δανία, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα για θεραπεία, κοντά στον Δανό σύζυγό της.Ο. Σ.

Προπώληση γίνεται επίσης σε εννέα χώρες, για τους επισκέπτες του «Sola Luna» από το εξωτερικό. Στη διαδικτυακή διεύθυνση του φεστιβάλ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλα τα στάδια προετοιμασίας του, μέχρι την ημέρα της έναρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή