H «λεία» των κλοπών από στρατιωτικές μονάδες τα τελευταία 25 χρόνια

H «λεία» των κλοπών από στρατιωτικές μονάδες τα τελευταία 25 χρόνια

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρουκέτες, 45άρια πιστόλια, αυτόματα G3, χειροβομβίδες, σφαίρες και σπανιότερα νάρκες και πυροκροτητές είναι η «λεία» των κλοπών από στρατιωτικές μονάδες τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, τα κλεμμένα όπλα και πυρομαχικά τελικά εντοπίστηκαν, ενώ σε δύο, εκείνες της Ελευθερούπολης Καβάλας και του Συκουρίου Λάρισας, υπήρξε άμεση σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα 45άρια. Παραμονές Χριστουγέννων του 1977, ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια. Οι εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα και η υπόθεση παρέμενε νεφελώδης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1986, όταν αποκαλύφθηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας η γιάφκα της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια. Μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκαν και έξι 45άρια, τα οποία οι Αρχές πιστεύουν ότι προήλθαν από το στρατόπεδο Νάτσιου. Τα υπόλοιπα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά θα εξαφανιστούν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Ωστόσο η κλοπή δεν αποδόθηκε τελικά σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος, αλλά σε ανθρώπους εκ των έσω, που έδρασαν ευνοημένοι από «ευκαιριακούς» παράγοντες. Τέλος, μετά την καταμέτρηση του οπλισμού στο 282 Τάγμα Πεζικού στην Κω επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΣ η κλοπή, μεταξύ άλλων, και δεκαεπτά πιστολιών των 45 χιλιοστών.

Ρουκέτες. H σημαντικότερη κλοπή ρουκετών από στρατόπεδο ήταν εκείνη του Συκουρίου Λάρισας, την 24η Δεκεμβρίου 1989. Πολυμελής ομάδα της «17 Νοέμβρη», αποτελούμενη από τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Κωνσταντίνο Τέλιο, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Δημ. Κουφοντίνα, μετά πολύμηνη παρακολούθηση, εισέβαλαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και απέσπασαν με πάσα ευκολία 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες. H οργάνωση ανέλαβε εξαρχής την ευθύνη (με προκήρυξη στις 5/2/1990) και χρησιμοποίησε τη λεία της για «δυναμικά» τρομοκρατικά χτυπήματα. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Μεγάλο αριθμός ρουκετών (μαζί με άλλο πολεμικό υλικό και ιματισμό) κλάπηκε περίπου τρία χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1992, από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο. Ωστόσο οι ρουκέτες βρέθηκαν μερικές ώρες αργότερα σε κοντινή περιοχή, την οποία υπέδειξε τηλεφωνικά άγνωστο άτομο. Ακολούθησε έρευνα η οποία οδήγησε τελικά σε συλλήψεις.

Νάρκες. Τέσσερις αντιαρματικές νάρκες (αλλά και δεκάδες χειροβομβίδες, εκατοντάδες σφαίρες και φωτοβολίδες) εκλάπησαν τον Οκτώβριο του 1998 από στρατιωτική μονάδα καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Οι Αρχές τίθενται σε συναγερμό, καθώς θεωρείται ότι τέτοιου είδους νάρκες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δυναμικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Τελικά το απολεσθέν πολεμικό υλικό βρέθηκε κρυμμένο σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο, ενώ το ΓΕΣ οδηγεί στη Δικαιοσύνη τρεις νεαρούς στρατιώτες, που υπηρετούσαν εκεί τη θητεία τους.

Χειροβομβίδες. Ογδόντα χειροβομβίδες και περίπου 1.500 σφαίρες ήταν η λεία από τη διάρρηξη αποθηκών στην 194 Μοίρα Πυραύλων στη Μαυροπλαγιά Κιλκίς. H έρευνα οδήγησε τις Αρχές σε ομάδα εννέα νεαρών, οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν το 1991 σε ποινές φυλάκισης τριών έως 19 μηνών. Μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων είχε κλαπεί και από το Συκούριο και το Μεγάλο Πεύκο.

Τα G3. Ανάμεσα στα όπλα που εκλάπησαν την Παρασκευή από την Κω αναφέρονται και τρία G3-A3. Δεν είναι η πρώτη φορά που όπλα τέτοιου τύπου «χάνονται» από στρατόπεδα. Τον Ιανουάριο του 1995 άγνωστοι δράστες έκλεψαν τέσσερα όπλα G3-A3 και G3-A4 από τις αποθήκες της 131ης Επισμηναρχίας στο Ακτιο της Πρέβεζας και εξαφανίστηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ενα χρόνο αργότερα εκλάπησαν έξι ακόμα G3 (και περίπου 500 φυσίγγια) από στρατιωτική μονάδα της Ικαρίας, τα οποία όμως τελικά ευρέθησαν.

Πυροκροτητές. Σε λαθραλιείς αποδόθηκε τελικά η κλοπή περίπου επτά χιλιάδων πυροκροτητών (των 40 χιλιοστών) από το 80ό Τάγμα Εθνοφυλακής της Κω, τον Απρίλιο του 1994.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή