Οταν η ευφυΐα δεν φέρνει την ευτυχία

Οταν η ευφυΐα δεν φέρνει την ευτυχία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να έχεις το κουράγιο να αποδεχτείς αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις, τη δύναμη να αλλάξεις αυτά που μπορείς και τη σοφία να ξέρεις τη διαφορά».

Συνταγή ευτυχίας; Κανόνας ζωής; Σίγουρα είναι μία από τις συμβουλές της ψυχολόγου – εκπαιδευτικού κ. Μπόνι Μίλερ, συζύγου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, για μια καλύτερη ζωή. Ταυτόχρονα αποτελεί και θεμέλιο λίθο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, δηλαδή της ικανότητας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας. Το σχετικά πρόσφατο κεφάλαιο της ψυχολογίας, που φέρει τον τίτλο «Συναισθηματική Νοημοσύνη» (Emotional Intelligence: EQ) παρουσιάζουν σήμερα στον πολυχώρο «Αθηναϊς» με τη μορφή σεμιναρίου η κ. Μίλερ και ο επίκουρος καθηγητής Σχολικής Ψυχολογίας κ. Αναστάσιος Ματσόπουλος. Στην έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης περιλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές δεξιότητες που βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, εργασιακές, διαπροσωπικές) και εδράζονται κυρίως στον έλεγχο των παρορμήσεων και των εκδηλώσεων των συναισθημάτων, καθώς επίσης στη διαχείριση του στρες.

«Συχνά η συναισθηματική νοημοσύνη αποδεικνύεται σημαντικότερη από τον δείκτη ευφυΐας, το IQ. Υπάρχει περίπτωση κάποιος με υψηλό IQ να έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Μερικοί επιστήμονες μπορεί να είναι εντυπωσιακοί στο πεδίο τους, αλλά δεν μπορούν να συζητήσουν τίποτα πέρα από αυτό και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τους άλλους», εξηγεί στην «K» η κ. Μίλερ. Ετσι, η αντίληψη, η συσσώρευση γνώσεων, η πνευματική διαύγεια, η ισχυρή μνήμη, αλλά και όλα εκείνα τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν έξυπνο (άνω του μέσου όρου) έναν άνθρωπο δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα την επιτυχία και την ευτυχία του. Αντιστρόφως, άτομα με σχετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, μπορούν και «διαβάζουν» τους άλλους. Ατομα, όχι ιδιαίτερα οξυδερκή μπορούν να διατηρούν άριστες σχέσεις και να είναι θαυμάσιοι συνεργάτες, συνάδελφοι, σύζυγοι, γονείς. «Στις σχέσεις με τον σύντροφό μας και στη δημιουργία οικογένειας δεν αρκεί να είναι κανείς έξυπνος, αλλά χρειάζεται να ξέρει πώς να ζει, να συμβιώνει. Μπορεί να διαβάσεις πολλά βιβλία για την ανατροφή των παιδιών αλλά να μην έχεις την ικανότητα να επικοινωνήσεις ουσιαστικά μαζί τους», επισημαίνει η κ. Μίλερ.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, σε αντίθεση με τον δείκτη ευφυΐας, διδάσκεται. Σύμφωνα με την κ. Μίλερ, η εκπαίδευση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στη διδασκαλία των εφαρμογών της συναισθηματικής νοημοσύνης στους μαθητές.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν όχι μόνο με τρυφερότητα και αγάπη αλλά και με αυτοπεποίθηση, ώστε να αναπτύξουν τα σωστά ένστικτα και να σκέφτονται θετικά», υπογραμμίζει η κ. Μίλερ. Ελενα Καρανάτση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή