Αντί της έκθεσης Scripta, διημερίδα προετοιμασίας…

Αντί της έκθεσης Scripta, διημερίδα προετοιμασίας…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε για ένα χρόνο ο πολυδιαφημισμένος νέος θεσμός Scripta, η νέα διεθνής έκθεση βιβλίου με τόπο διοργάνωσης τη Θεσσαλονίκη, που είχαν υποσχεθεί τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το ΕΚΕΒΙ.

Ετσι, χθες ανακοινώθηκε ότι σήμερα και αύριο, αντί της Scripta, διοργανώνεται (επίσης στη Θεσσαλονίκη), εν όψει και της συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της E.E., διημερίδα με τη συμμετοχή Ελλήνων και Βαλκάνιων εκδοτών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τη Scripta που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2004. Νέα δελτία Τύπου, λοιπόν, νέες ανακοινώσεις για τους σκοπούς και τους στόχους της νέας διεθνούς έκθεσης βιβλίου. Ας δούμε πώς την οραματίζονται οι διοργανωτές της, το EKEBI και η HELEXPO, με τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ.

Σκοπός, λοιπόν, «αλλά και φιλοδοξία της έκθεσης είναι να αποτελέσει το σταυροδρόμι συνάντησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από τη μια πλευρά, της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης από την άλλη. Συγχρόνως θέλει να είναι ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου των πολιτισμών και των πνευματικών δημιουργών, μια γέφυρα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση».

Νέα πρωτοβουλία του EKEBI είναι η δημιουργία του Βαλκανικού Κέντρου Μετάφρασης, πάλι με τη συνεργασία της HELEXPO, που «αποβλέπει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από την ενίσχυση μεταφράσεων και εκδόσεων έργων λογοτεχνίας και επιστημών του ανθρώπου από τα ελληνικά προς τις γλώσσες των χωρών αυτών και αντιστρόφως».

Καλή η πρωτοβουλία του Βαλκανικού Κέντρου Μετάφρασης, καλή και η συμμετοχή των εκδοτών για την καλύτερη προετοιμασία της διοργάνωσης, όμως από την έκθεση της Φρανκφούρτης του 2001, όταν είχε ανακοινωθεί η Scripta, πέρασε αρκετός καιρός. Τόσος που θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί και να έχει γνωστοποιηθεί νωρίτερα η σημερινή διημερίδα. H αναβολή της Scripta, την τελευταία στιγμή, δηλώνει απλώς την έλλειψη προετοιμασίας για όσα ήδη είχαν ανακοινωθεί και την απουσία προγραμματισμού. Ιδωμεν το 2004, μετά τη φετινή προετοιμασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή