Περιοχές ευάλωτες σε πλημμύρες

Περιοχές ευάλωτες σε πλημμύρες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.Προειδοποίηση προς την Πολιτεία να λάβει μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και σε άλλες 8 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια ημερίδας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του TEE. «Δεν ξέρουμε σε έντονες βροχοπτώσεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του TKM του TEE κ Σ. Τζακόπουλος, μιλώντας για περιοχές όπου έχουν μπαζωθεί ρέματα ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα διάνοιξης και διευθέτησης χειμάρρων.

Με 60 εκατομμύρια ευρώ

Ο ίδιος εκτιμά ότι με 60 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έργα που χρειάζεται για την αντιπλημμυρική της θωράκιση η Θεσσαλονίκη, τόσο δυτικά (Δενδροπόταμος) όσο και στις περιοχές του Σέιχ-Σου και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. «H Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα έργα γιατί κινδυνεύουν ζωές» τόνισε ο κ. Τζακόπουλος. Εκτός από την άναρχη δόμηση και τα μπαζωμένα ρέματα, στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι καθυστερούν μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. O γενικός διευθυντής δικτύων και εγκαταστάσεων της Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Βουγιατζής, μίλησε χθες «για 10 έργα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν προτεραιότητα και είναι ρέματα που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως το ρέμα Πολίχνης-Συκεών, ο Δενδροπόταμος που χρειάζεται λιμνοδεξαμενές και καθαρισμό, ο χείμαρρος Ιωνίας που δεν έχει αποδέκτη, ο χείμαρρος Δόξης μεταξύ Τριανδρίας-Τούμπας» ενώ μεγάλο κίνδυνο πλημμυρών αντιμετωπίζουν περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού.

Η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στην οποία παρατηρείται «εκρηκτική» ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, είναι μία από τις 8 περιοχές για τις οποίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών. Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του TEE ζητεί τη λήψη ειδικών μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης και για τις περιοχές Βασιλικών Θεσσαλονίκης, Νέων Βρασνών-Σταυρού-Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης, για τους οικισμούς στους πρόποδες του Ανατολικού Ολύμπου (Πλαταμώνας), για την παραλία Κατερίνης, για την περιοχή πέριξ του Λουτρακίου Πέλλης, για παραλίμνιους οικισμούς της Βόλβης και για την περιοχή Καλοχωρίου όπου τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω μεγάλης καθίζησης, παρατηρείται διείσδυση της θάλασσας στην ξηρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή