H τρύπα του όζοντος καλά κρατεί

H τρύπα του όζοντος καλά κρατεί

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε ετών γίνεται φέτος η τρύπα του όζοντος, που βρίσκεται κυρίως πάνω από την Ανταρκτική. Από την εποχή της «ανακάλυψής της» έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η απαγόρευση των ουσιών που προκαλούν την καταστροφή του, μέσω του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ που υπογράφηκε το 1987. Ωστόσο, η έκταση της τρύπας του όζοντος εξακολουθεί να καλύπτει εμβαδόν μεγαλύτερο από εκείνο της Ευρώπης. Το προστατευτικό όζον έχει μειωθεί σημαντικά στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη -Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Σιβηρία- κυρίως όμως στις αντίστοιχες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου -όπως ο Νότος της Λατινικής Αμερικής, η Νότια Αυστραλία και όλη η περιοχή της Ανταρκτικής. Αντίθετα στους τροπικούς και στις ηλιόλουστες χώρες, όπως οι χώρες της Μεσογείου και η Καλιφόρνια, εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης της αραίωσης του στρώματος του όζοντος.

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις του συνεδρίου δεν γνωρίζουμε αν η σταθεροποίηση οφείλεται στο ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή στις «παράξενες» καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά η συμπεριφορά του στρώματος του όζοντος σχετίστηκε με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις κλιματικές αλλαγές.

Οπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να συμπεριφερθεί το στρώμα του όζοντος σε ένα θερμότερο -και υγρότερο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- πλανήτη, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξήσει σημαντικά τις μέσες θερμοκρασίες.

Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ λοιπόν δεν είναι πανάκεια, καθώς η φύση αντιδρά εξαιρετικά περίπλοκα, ενώ στο εξής οι επιστήμονες θα πρέπει να συνυπολογίσουν στις μετρήσεις τους και άλλα στοιχεία εκτός από τις οζονοκτόνες ουσίες. Μια εντυπωσιακή αλυσίδα δορυφόρων παρακολουθούν την εξέλιξη του στρώματος του όζοντος και παρέχουν πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να «αποκωδικοποιηθούν» ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα – πολιτικές αποφάσεις, για την ανάκαμψη του προστατευτικού στρώματος του όζοντος το οποίο ακόμα κινδυνεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή