O Λένιν έπασχε από σύφιλη, λένε Ισραηλινοί γιατροί

O Λένιν έπασχε από σύφιλη, λένε Ισραηλινοί γιατροί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί χρόνια, η φήμη επλανάτο πάνω από τη Σοβιετική Ενωση σαν μαύρο σύννεφο: O Λένιν, ο ιδρυτής του κόμματος των μπολσεβίκων και πατέρας του σοβιετικού κράτους, έπασχε από σύφιλη. Τώρα, τρεις Ισραηλινοί γιατροί σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο EuropeaJournal of Neurology, υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως η φήμη ανταποκρινόταν στην αλήθεια.

Ερευνώντας τα ιστορικά αρχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Λένιν προσβλήθηκε από τη σύφιλη αρκετά χρόνια προτού ηγηθεί της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917, ενώ λίγο μετά την οριστική νίκη των μπολσεβίκων η κατάστασή του επιδεινώθηκε μέχρι τον αγωνιώδη θάνατό του. H μελέτη βασίστηκε στα ημερολόγια και στις σημειώσεις των γιατρών που τον φρόντισαν στην Ευρώπη και στη Σοβιετική Ενωση, στα ιατρικά αρχεία της εποχής και στην έκθεση νεκροτομής, την οποία χαρακτηρίζουν ως προπαγάνδα. «Αν αφαιρέσεις το όνομα του Λένιν από τις ιατρικές εκθέσεις και τις δώσεις σε νευρολόγο, ειδικευμένο στα λοιμώδη νοσήματα, να κάνει διάγνωση, αμέσως θα έλεγε ότι ο ασθενής πάσχει από σύφιλη», λέει ο Βλαντιμίρ Λεμέρ, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Μπιρ Σέβα του Ισραήλ, που είναι και συντάκτης της μελέτης. Κάποιοι μελετητές της σοβιετικής ιστορίας, ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί για την ορθότητα της άποψης. O Ρώσος ηγέτης πέθανε σε ηλικία 53 ετών, αφού πάλεψε με μία απροσδιόριστη ασθένεια με παράξενα συμπτώματα. Το πρόβλημα της διάγνωσης έγκειται στο γεγονός ότι η σύφιλη έχει κοινά συμπτώματα με άλλα νοσήματα. H λοίμωξη από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη, εμφανίζεται με τη μορφή έλκους και τέλος προσβάλλει τον εγκέφαλο. Πυρετός, εξανθήματα και κακουχία είναι τα συχνότερα συμπτώματα, ενώ ο ασθενής μπορεί να περνά επί χρόνια διαδοχικές περιόδους βαριάς ασθένειας και καλής υγείας.

Εκρυβαν την κατάσταση

Οταν, όμως, τα συμπτώματα εμφανίζονται, είναι βαριά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πονοκέφαλο, νευρολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές, μυαλγία ή και πόνο στις κλειδώσεις, μεταβολές της διάθεσης αλλά και στιγμές δημιουργικότητας, κατάθλιψη, λήθαργο και άνοια. H ασθένεια του Λένιν είχε πράγματι τα συμπτώματα της σύφιλης. Επί μήνες ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης εμφάνιζε σπασμούς και έντονες κεφαλαλγίες, ναυτία και μερική παράλυση, ενώ περνούσε περιόδους διαύγειας και απόλυτης αδυναμίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή ρωσικής ιστορίας στο κολέγιο του Αγίου Αντωνίου, στην Οξφόρδη και συγγραφέα της βιογραφίας του, Ρόμπερτ Σέρβις, ο Λένιν ζήτησε δύο φορές να του φέρουν δηλητήριο για να τερματίσει τη ζωή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκρυβε φυσικά την επιδείνωση της υγείας του ηγέτη, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία για την εξέλιξη της κατάστασής του να μη γίνουν ποτέ γνωστά. Πολλοί από τους βιογράφους του αναφέρουν ότι οι γιατροί που τον φρόντιζαν τον τελευταίο καιρό πριν από το θάνατό του υποπτεύονταν ότι έπασχε από σύφιλη και του είχε χορηγηθεί σχετικό φάρμακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή