Αναβολή εκλογών αν οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση

Αναβολή εκλογών αν οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση εναντίον της χώρας, εξετάζει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Αυτό αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της, η πολιτική εβδομαδιαία αμερικανική επιθεώρηση Neewseek, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οπως μετέδωσε το BBC, την περασμένη εβδομάδα, ο Τομ Ριτζ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι το τρομοκρατικό ισλαμιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα ετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας, πιθανότατα κατά την περίοδο των εκλογών. O Ριτζ ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν διέθετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Σχολιάζοντας της δηλώσεις του Ριτζ, μέλος των Δημοκρατικών του Κογκρέσου τις είχε τότε χαρακτηρίσει υπερβολικές.

Ωστόσο στο τρέχον τεύχος του Newsweek σημειώνεται ότι ο Τομ Ριτζ ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει τι είδους νομική διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. O Τομ Ριτζ προέβη στο εν λόγω αίτημα μετά από επιστολή του Ντιφόρεστ Σόρις, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής επιτροπής για την προετοιμασία των αμερικανικών εκλογών, ο οποίος ζήτησε από τον Ριτζ να προωθήσει στο Κογκρέσο την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση. Από την πλευρά του, ο Κρίστοφερ Κοξ, Ρεπουμπλικανός μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος προΐσταται της επιτροπής του σώματος για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε στο CΝότι είναι συνετό να υπάρχει σχετική νομοθεσία που θα προβλέπει το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών.

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για αναβολή των εκλογών και τονίζουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, για την ακρίβεια είναι απεγνωσμένοι, αναφορικά με τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές, γι’ αυτό και επιστρατεύουν κάθε μέσο για την επίτευξη του στόχου τους. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης Μπους είναι να παίξει με τα νεύρα των Αμερικανών ψηφοφόρων, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ενός εκλογικού σώματος που φοβάται τις αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή