Ενας λαμπαδηδρόμος με μακρά ιστορία

Ενας λαμπαδηδρόμος με μακρά ιστορία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σήκωσε την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και σήμερα, 68 χρόνια μετά, θα είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους στη διαδρομή της φλόγας στη Θεσσαλονίκη. O Παντελής Κωνσταντινίδης 85 χρόνων, επιχειρηματίας πρώην πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, θα είναι εκεί για να εκπέμψει το δικό του μήνυμα για το νόημα του ολυμπιακού πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι».

Μνήμες

Τα 300 μέτρα που θα διανύσει κρατώντας το ολυμπιακό φως, σήμερα στις 6.30 μ.μ., από την οδό Γρ. Λαμπράκη προς τη ΧΑΝΘ, ξυπνούν μνήμες της νεαρής ηλικίας όταν ως αθλητής στα 100 και τα 200 μέτρα έκοβε πρώτος το νήμα σε αθλητικούς αγώνες της χώρας. Με τη φλόγα ακόμη στα μάτια για δράση, δείχνει τη σβησμένη δάδα του ’36 που δεσπόζει ανάμεσα σε διακρίσεις, βραβεία και καδραρισμένες στιγμές ζωής. «Πώς να μην είμαι πολύ συγκινημένος και υπερήφανος που θα τρέξω με την ίδια φλόγα της ειρήνης έπειτα από 68 χρόνια…», αναρωτιέται. «Ημουν ερασιτέχνης αθλητής. Ποτέ δεν αγωνίστηκα σε μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωπαϊκές, Ολυμπιακούς) αλλά αναδείχθηκα πρωταθλητής της Μακεδονίας και της Θράκης. Φτωχό παιδί τότε -πρόσφυγας από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας- εργαζόμουν τα καλοκαίρια για να τα βγάλουμε πέρα. Γι’ αυτό προτίμησα τις σπουδές και εγκατέλειψα τον αθλητισμό με τον οποίο ασχολήθηκα τυχαία. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, όταν διακρίθηκα σε γυμναστικούς αγώνες. Συνέχισα και καθιερώθηκα ως πρωταθλητής των 100 μέτρων πετυχαίνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ 10,6΄΄. Στο Πανεπιστήμιο έτρεξα για τελευταία φορά στους πανεπιστημιακούς αγώνες του 1937. Εκεί «τα’ δωσα όλα». H νίκη στη σκυταλοδομία 4X100 ήταν ανέλπιστη και οι συναθλητές μου με σήκωσαν στα χέρια κάνοντας τον γύρο του θριάμβου στο Καλλιμάρμαρο». Ως αθλητής τότε, το 1936, σε ηλικία 17 χρόνων είχε επιλεγεί για να μεταφέρει κι εκείνος την Ολυμπιακή Φλόγα στη μεγάλη της διαδρομή από την Ολυμπία στο Βερολίνο. Ολυμπία-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Βιέννη-Πράγα-Δρέσδη-Βερολίνο ήταν οι σταθμοί της πορείας της φλόγας που άλλαζε χέρια ανά χίλια μέτρα ώσπου να καταλήξει στο βωμό του γερμανικού σταδίου. O Κωνσταντινίδης παρέλαβε τη φλόγα στον Βαρδάρη και την παρέδωσε στον επόμενο αθλητή της Θεσσαλονίκης. H δάδα ανάμεσα στα πολύτιμα βραβεία της ζωής του αστράφτει ακόμη. «FACK EL-STAFFEL-LAUF, OLYMPIA-BERLI1936» είναι χαραγμένα στη λαβή πάνω από τον εγχάρακτο αετό που τα πόδια του γαντζώνουν τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους. H Ολυμπιακή Φλόγα όμως τότε περνούσε απαρατήρητη. «Δυστυχώς ο κόσμος δεν συμμετείχε στην άφιξή της, ούτε διοργανώνονταν φιέστες και πανηγύρια. Ηταν εποχές δύσκολες εξάλλου, δικτατορία Μεταξά, Χίτλερ, Μουσολίνι», θυμάται ο 85χρονος λαμπαδηδρόμος και νιώθει ικανοποιημένος με τη μαζική συμμετοχή σήμερα γιατί «δείχνει την εξέλιξη και την παγκοσμιοποίηση του πλανήτη». Κρατάει τη δάδα του ’36 με καμάρι αλλά νιώθει εξίσου υπερήφανος που θα μεταλαμπαδεύσει σήμερα το δικό του μήνυμα επί της γης. «Πιστεύω βαθιά πως αυτή η ιερή φλόγα θα φωτίσει τα μυαλά των ισχυρών της γης να οργανωθούν επιτέλους σ’ ένα κοινό διευθυντήριο, με σκοπό να ταΐσουν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που δυστυχούν και λιμοκτονούν. Ετσι μόνο θα περιορίσουν στα μέγιστα τη διεθνή τρομοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή