Κεφαλαιακή ενίσχυση της ATE με 200 εκ. ευρώ

Κεφαλαιακή ενίσχυση της ATE με 200 εκ. ευρώ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφαλαιακή «ανάσα» ύψους 200 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Αγροτική Τράπεζα με την έκδοση δανείου μειωμένης εξασφάλισης. H διαπραγμάτευση των όρων του δανείου ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία, ενώ Κύριοι Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Credit Suisse First Boston, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Βank.

Το δεκαετές σε διάρκεια δάνειο συνάπτεται με εξαιρετικά ικανοποιητικούς όρους, με επιτόκιο Euribor τριμήνου και με περιθώριο επιτοκίου 0,78 το οποίο είναι αισθητά μικρότερο του αντίστοιχου προηγούμενου δανείου το οποίο αποπληρώνεται μέχρι τις 24/08/2004. Ετσι, εξοικονομείται ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, ετησίως, από το κόστος άντλησης των κεφαλαίων της.

Αυξημένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ειδικό ομολογιακό δάνειο, καθώς το ύψος των προεγγραφών ανήλθε συνολικά σε 270,2 εκατ. ευρώ από τις οποίες το 23% προερχόταν από διεθνείς λογαριασμούς και το 14% από ξένους Ευρωπαίους επενδυτές.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Αγροτικής ήταν επιβεβλημένη στο πλαίσιο της προσπάθειας της νέας διοίκησης για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, αλλά και λόγω των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για την τράπεζα από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια. Στελέχη της Αγροτικής, πάντως, δεν ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ρύθμισης για τα πανωτόκια, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η κακή ποιότητα των δανείων. Θυμίζουμε ότι η Αγροτική έχει στο παρελθόν χορηγήσει πολύ μεγάλα δάνεια σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα, σε χρηματιστηριακές εταιρείες δίχως τις απαραίτητες εξασφαλίσεις κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες εξασφαλίσεις για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας για την εφετινή χρονιά, η εξυγίανση του ομίλου αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική εικόνα βραχυχρόνια μέσω της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή