Κινητήριος μοχλός για την οικονομία τα καταναλωτικά δάνεια

Κινητήριος μοχλός για την οικονομία τα καταναλωτικά δάνεια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καύσιμο για την οικονομία αποτελούν τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν. Τα καταναλωτικά δάνεια αναδεικνύονται στον κινητήριο μοχλό των αγορών τις ημέρες των εορτών και συνιστούν από μόνα τους ένα ισχυρό προωθητικό μοχλό για την οικονομία. Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της κεντρικής το σύνολο των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) αυξήθηκε το Σεπτέμβριο με ρυθμό 9,9%, από 7,8% τον Αύγουστο. O ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων τον Σεπτέμβριο του 2004 διαμορφώθηκε στο 23,1%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2004 ανήλθαν στα 30,8 δισ. ευρώ.

Τα καταναλωτικά δάνεια στο εννεάμηνο του 2004 αυξάνονταν με ρυθμό 39,1%, έναντι αύξησης 38,4% τον προηγούμενου μήνα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων ανήλθαν στα 15,7 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών παρουσίασαν το Σεπτέμβριο ετήσια αύξηση της τάξεως του 23,7% από 22,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έφθασαν τα 7,2 δισ. ευρώ. Επιτάχυνση στις χορηγήσεις σημείωσαν επίσης τα καταναλωτικά δάνεια με δικαιολογητικά καθώς ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους διαμορφώθηκε στο 35,5%, ενώ τα υπόλοιπά τους ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των προσωπικών δανείων που διαμορφώθηκε στο 66,6% (έναντι 67,5% του Αυγούστου του 2004).

Στον επιχειρηματικό δανεισμό η μεγαλύτερη επιτάχυνση των χορηγήσεων παρατηρείται στη χρηματοδότηση του τουρισμού το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με αύξηση 17,9%. Στο συγκεκριμένο κλάδο το ύψος των υπολοίπων στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 3,8 δισ. ευρώ. Στο εμπόριο ο ρυθμός αύξησης των δανείων ανήλθε στο 10,4% το Σεπτέμβριο (από 8,2% τον Αύγουστο), ενώ το σύνολο των υπολοίπων ανήλθε στα 18,3 δισ. ευρώ. Στη βιομηχανία τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε 15,743 δισ. ευρώ ενώ ο ρυθμός αύξησης των δανείων ήταν 1,3% από 0,4% τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή