Ηταν φονικό το πέρασμα της κακοκαιρίας

Ηταν φονικό το πέρασμα της κακοκαιρίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις νεκρούς σε στεριά και θάλασσα άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το προηγούμενο διήμερο τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι υπολειπόταν σε ένταση αυτού που οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν, αλλά και ακραίων φαινομένων προηγούμενων ετών που είχαν οδηγήσει σε παράλυση ολόκληρη τη χώρα. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική μηχανή εμφανίστηκε αρκούντως προετοιμασμένη (τα παθήματα έγιναν μαθήματα;) μετριάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του χιονιά. Εως χθες, πάντως, αποκλεισμένα παρέμεναν δεκατέσσερα χωριά, ενώ με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στα έντονα καιρικά φαινόμενα αποδίδονται τρία τραγικά περιστατικά. Εκτός από το ναυάγιο με τους δύο νεκρούς και έξι αγνοούμενους στα Ψαρά (βλέπε διπλανές στήλες) ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, στην προσπάθειά του να απομακρύνει από το οδόστρωμα ηλεκτροφόρο καλώδιο, ενώ, στην Ξάνθη, ένας 54χρονος φίλαθλος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν λόγω του δυνατού αέρα αποκολλήθηκε μία από τις θύρες του γηπέδου και τον καταπλάκωσε. Το πρώτο τραγικό περιστατικό συνέβη χθες τα ξημερώματα στο 35ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στη θέση Αγιος στην Εύβοια. O 34χρονος Κωνσταντίνος Χουλιαράς, κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα όταν επιχείρησε να απομακρύνει από τον δρόμο κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ θεωρώντας ότι πρόκειται για καλώδιο του OTE. O άτυχος άνδρας είχε πάει στο σημείο προκειμένου να βοηθήσει τον φίλο του Ιωάννη Χαλιούλια, χειριστή «αλατιέρας» της νομαρχίας Εύβοιας, να ρίξει αλάτι στον δρόμο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο 51χρονος φίλαθλος Σταμάτης Γεωργουδάκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ιωνικό, υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. O άτυχος φίλαθλος χτυπήθηκε από τμήμα θύρας του γηπέδου που αποκολλήθηκε από τον δυνατό άνεμο. Για το περιστατικό, διετάχθη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Ξάνθης κ. Γιώργο Καντσίδη, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχετικά με την ένταση των ανέμων την ώρα του δυστυχήματος.

Δεκατέσσερα χωριά παρέμεναν χθες αποκλεισμένα στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, ενώ τα προβλήματα συνεχίζονταν και στις οδικές συγκοινωνίες. Λόγω της χιονόπτωσης στην Αττική, κλειστή παρέμενε έως χθες το πρωί η λεωφόρος Πάρνηθος από το 19ο χλμ. και πάνω, καθώς και η επαρχιακή οδός Φυλής-Δερβενοχωρίων από το ύψος της Μονής Κλειστών, ενώ αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα στην Πεντέλη από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Αγιο Πέτρο και στις εθνικές οδούς Ελευσίνας – Θηβών και Παλιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών στη θέση Κάντζα.

Με μεγάλη δυσκολία κινούνταν χθες το πρωί τα οχήματα και στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα. Στις 11.30 π.μ. μάλιστα η κυκλοφορία στο σημείο διεκόπη προσωρινά λόγω ανατροπής μιας νταλίκας.

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε επίσης διακοπή της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς Τρίπολης – Λεβιδίου – Νεμέας στην Αρκαδία, Γκούρας – Δερβενίου στην Κορινθία, Σπάρτης – Καλαμάτας, καθώς και σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Εύβοιας, στην ορεινή Αχαΐα, σε μέρος του ορεινού δικτύου της Καρδίτσας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και στην Αργολίδα. Σε πολλές άλλες περιοχές, η κίνηση διεξαγόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, προβλήματα αντιμετώπιζαν έως χθες οι οδηγοί στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου – Ιερισσού, στην περιοχή του Χολομώντα, στην εθνική οδό Φλώρινας -Καστοριάς, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας -Καστοριάς και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Νεστορίου. H χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Κάτω Νευροκόπι, όπου το θερμόμετρο έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει απαγορευθεί ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια της χώρας, ενώ κλειστή παραμένει η πορθμιακή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης και Πόρου – Κυλλήνης, ενώ στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας εκτελούνται δρομολόγια μόνο με φεριμπότ κλειστού τύπου.

Υφεση μετά παγετού

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από σήμερα προβλέπεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας το προηγούμενο διήμερο απομακρύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο. Οι άνεμοι το πρωί θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ τα χιόνια θα περιοριστούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.

Για αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Περαιτέρω βελτίωση του καιρού προβλέπεται από την Παρασκευή, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή