Μητέρα σε ηλικία 66 χρόνων!

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαρά της μητρότητας δοκίμασε, για πρώτη φορά παρά την προχωρημένη της ηλικία, μια γυναίκα 66 ετών από τη Ρουμανία. H Αντριάνα Ιλιέσκου, συνταξιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου, υποβαλλόταν σε θεραπεία γονιμότητας επί εννιά χρόνια προτού τελικώς κυοφορήσει. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η Ιλιέσκου είναι η γηραιότερη μητέρα.

Προβληματισμός

Η γέννηση από την υπερήλικα μητέρα δημιούργησε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε ένα παιδί που σε μερικά χρόνια θα μείνει ορφανό, ενώ αμφισβητούν κατά πόσο η σχέση μάνας – παιδιού -εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας- είναι ευνοϊκή για την ψυχική και διανοητική υγεία του παιδιού. Το μωρό της, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε πρόωρα, έξι εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης της, με καισαρική τομή, όταν διαπιστώθηκε ότι το δεύτερο έμβρυο που κυοφορούσε η γυναίκα είχε αποβιώσει μέσα στη μήτρα της. Οπως ανέφερε η γυναίκα στην τοπική τηλεόραση, στο κανάλι Realitatea TV, πάντα ήθελε να κάνει παιδιά αλλά δεν στάθηκε δυνατό να συλλάβει φυσιολογικά. Πιστεύει, ωστόσο, ότι θα είναι καλή μητέρα ενώ υπογραμμίζει τη μακροζωία της οικογένειας της. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μαιευτηρίου Τζιουλέστι του Βουκουρεστίου, το νεογνό -στο οποίο δόθηκε το όνομα Ελίζα Μαρία- ζυγίζει 1,4 κιλά και επί του παρόντος παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας παρότι αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. «H μητέρα χαίρει άκρας υγείας. H ίδια λέει ότι της δόθηκε ένας λόγος για να ζήσει».

Η Ιλιέσκου -όπως αποκάλυψε ο γιατρός της- γονιμοποιήθηκε με το σπερματοζωάριο ανώνυμου δότη μόνον όταν κρίθηκε από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της υγείας της επέτρεπε να φέρει σε αίσιο τέλος την εγκυμοσύνη της. Επίσης, ο δρ Μπογκντάν Μαρινέσκου, ο γυναικολόγος που την παρακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ομολογεί ότι τον εντυπωσίασε η βαθιά της πίστη στον Θεό.

Αλλες περιπτώσεις

Το 2003, μια Ινδή 65 ετών έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, αλλά μετά τη χθεσινή γέννα προφανώς έχασε τον τίτλο της γηραιότερης μητέρας του κόσμου. Παλιότερα είχαν τεκνοποιήσει, σε ηλικία 63 ετών, μια Ιταλίδα και μια Αμερικανίδα.

Ο διαβόητος Ιταλός μαιευτήρας Σεβερίνο Αντινόρι -ο οποίος κατά καιρούς ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει σε αναπαραγωγική κλωνοποίηση- είναι ο πρώτος διδάξας των μεθόδων γονιμοποίησης υπερηλίκων γυναικών, πρακτική που κατέστησε αναγκαία τη θέσπιση ορίων που αφορούν την ηλικία της μητέρας, μέσα στα οποία επιτρέπεται η τεχνητή γονιμοποίηση. Οι ερευνητές που ασχολούνται με την ηθική διάσταση των νέων μεθόδων θεωρούν πως η δημιουργία αυτών των μωρών παραβιάζει το βασικό τους δικαίωμα: να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να αποτελούν το επίκεντρο της περιέργειας του περίγυρού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή