Στο 6,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2004

Στο 6,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2004

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 6,1% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ότι διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Ελλάδας, όμως η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χθεσινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να πιστοποιήσει το ποσοστό αυτό, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω προς τα άνω αναθεώρησή του. Οπως εξηγεί η Eurostat, η αδυναμία πιστοποίησης οφείλεται κυρίως σε μια λογιστική αναντιστοιχία που διαπιστώθηκε πολύ πρόφατα μεταξύ των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί την Ελλάδα ως έχοντα εισρεύσει από τα ποικίλα κοινοτικά ταμεία και εκείνων που έχουν πράγματι εισπραχθεί και τα οποία, λόγω και των γνωστών προβλημάτων απορροφητικότητας είναι κάπως μικρότερα. Επιπλέον αυτού, υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων που επίσης μένουν να διαλευκανθούν πλήρως. Σε ό,τι αφορά πάλι το δημόσιο χρέος αυτό διαμορφώθηκε πέρυσι σε 110,5% του ΑΕΠ ή 182,7 δισ. ευρώ από 109,3, ή 167,7 δισ. ευρώ. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία στο προσεχές διάστημα, όμως παράγοντες στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι η διαφορά μεταξύ του ανακοινωθέντος χθες ποσοστού και του οριστικού θα είναι μάλλον μικρή και πολύ δύσκολα θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας ή την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα αυτό.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε, από την Αθήνα, την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με τη σημερινή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2004 και τα δύο προηγούμενα έτη. Από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι το έλλειμμα των τριών τελευταίων ετών ήταν 4,1% του ΑΕΠ για το 2002, 5,2% του ΑΕΠ για το 2003 και 6,1% του ΑΕΠ για το 2004. Αυτή είναι η κληρονομιά της δημοσιονομικής αταξίας που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση συνεργάζεται πλέον στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας που ακολουθεί σταθερά, για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος που αφορούν την καταγραφή των εισροών κοινοτικών πόρων, καθώς και στη μη οριστικοποίηση των χρεών των νοσοκομείων των προηγούμενων ετών και των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ολες αυτές οι εκκρεμότητες αποτελούν κληρονομιά της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή