Εφυγε ένας Γερμανός φίλος Ελλάδας και δημοκρατίας

Εφυγε ένας Γερμανός φίλος Ελλάδας και δημοκρατίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε έντονη και ουσιαστική παρουσία στην Ελλάδα ο ιστορικός Γιοχάνες Βάισερτ (Johannes Weissert) στα χρόνια της δικτατορίας. Εσβησε στην πατρίδα του, τη Γερμανία, στις 9 Ιανουαρίου.

Τα χρόνια της δικτατορίας ήταν υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Από τους πιο βαθείς γνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και όλων των τομέων της μοντέρνας ελληνικής τέχνης, μετέτρεψε, στη διάρκεια της χούντας, τον χώρο του Ινστιτούτου Γκαίτε σ’ έναν τόπο όπου φοιτητές, διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες ένιωθαν ασφάλεια και οικειότητα.

Οργάνωσε πολλές διαλέξεις, εκθέσεις και συναντήσεις με Ελληνες και Γερμανούς διανοούμενους και ήταν αυτός που φρόντισε, το 1972, να γίνει στην Αθήνα, στα πιο μαύρα χρόνια της δικτατορίας, η περίφημη διάλεξη του νομπελίστα συγγραφέα Γκίντερ Γκρας με θέμα «Λόγος εναντίον της συνήθειας», που ήταν ένας ύμνος στη δημοκρατία. O ίδιος είχε πολλούς και προσωπικούς δεσμούς με πολλούς ανθρώπους από τον κόσμο της διανόησης και στα χρόνια της χούντας και πιο έμπρακτα τους Ελληνες αντιστασιακούς, πολλοί από τους οποίους έβρισκαν στο σπίτι του ασφαλές καταφύγιο όταν τους αναζητούσε η Ασφάλεια. O Γιοχάνες Βάισερτ είχε σχέση από μικρός με την Ελλάδα, αφού έζησε αρκετό διάστημα ως παιδί. Τελευταία του επιθυμία ήταν η στάχτη του να διασκορπιστεί στην Ελλάδα, που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή