Οι κόπτες της Αθήνας πορεύονται για «μη βία»

Οι κόπτες της Αθήνας πορεύονται για «μη βία»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι αίμα στους ναούς», «Ολοι ίσοι μπροστά στον νόμο», «Σταματήστε τη σφαγή των κοπτών» είναι μερικά από τα συνθήματα που θα ακουστούν σήμερα το απόγευμα, μετά τις 4 μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Οι κόπτες, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Αιγύπτου, θα διαδηλώσουν από την πλατεία Κάνιγγος έως την αιγυπτιακή πρεσβεία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις επιθέσεις σε τρεις χριστιανικούς ναούς στην Αλεξάνδρεια την περασμένη Παρασκευή. Την τελευταία Παρασκευή πριν από τη Μ. Εβδομάδα, όταν συρρέουν μαζικά οι οικογένειες στις εκκλησίες για την πρωινή λειτουργία. Τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και εννέα ιερογλυφικά αποτελούν το κοπτικό αλφάβητο. Οπως εξηγούν στην «Κ» οι πατέρες της παροικίας στην Αθήνα, πατέρας Αθανάσιος και πατέρας Μάρκος, «επειδή τα ιερογλυφικά ήταν ακατανόητα στον απλό κόσμο, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι επέλεξαν τους ελληνικούς χαρακτήρες για να καταστήσουν την ιερογλυφική “γλώσσα του λαού” και να τη σώσουν. Υπάρχει πολιτιστικός και γλωσσικός γάμος μεταξύ μας. Το ζήτημα που δημιουργήθηκε τον 5ο αι. (σ.σ. στην Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας) το παρακολουθούμε με σοβαρό θεολογικό διάλογο. Κάποια στιγμή θα γίνει η ένωση και θα πιούμε από το ίδιο ποτήρι».

Η λέξη «κόπτης» αποτελεί αραβική παραφθορά της λέξεως «Αιγύπτιος». Οι κόπτες είναι οι παλιοί, οι «γηγενείς» Αιγύπτιοι. Σήμερα, από τα 70 εκατ. της Αιγύπτου, οι κόπτες αριθμούν περίπου 15 εκατ. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ζουν περίπου 10.000 κόπτες αιγυπτιακής υπηκοότητας και Ελληνες Αιγυπτιώτες.

Για επτά αιώνες, μέχρι την έλευση των Αράβων και την εισβολή του Ισλάμ, η Αίγυπτος ήταν κράτος χριστιανικό. Η κοπτική γλώσσα «υπέφερε» πολύ από τότε. Μέχρι και τις γλώσσες των ανθρώπων έκοβαν για να μη μιλιέται… Σήμερα τα κοπτικά μιλούνται μόνο στην εκκλησία. Και κάθε Ελληνας μπορεί να ψάλει στην κοπτική εκκλησία, αφού το αλφάβητο είναι ελληνικό, όπως και οι περισσότερες λέξεις.

Μοναδικό «ζωντανό» απομεινάρι της ελληνιστικής παράδοσης, ο κοπτικός πολιτισμός απειλείται εδώ και αιώνες καθημερινά με εξαφάνιση. Σχολιάζει σχετικά με τα τελευταία γεγονότα ο πατέρας Αθανάσιος: «Αγαπάμε πάρα πολύ τη χώρα μας, γι’ αυτό φοβόμαστε για το μέλλον της. Η αυτοσυνειδησία μας μεγαλώνει. Η μόρφωσή μας αυξάνεται. Δεν είμαστε πια στις μέρες της εισβολής των Αράβων. Μας βομβαρδίζουν καθημερινά με μηνύματα, όχι καλής ισλαμικής παράδοσης, αλλά κακής ισλαμικής προπαγάνδας. Μας καταδιώκουν. Καίνε τις εκκλησίες μας. Ο Αιγύπτιος μουσουλμάνος είναι καλός άνθρωπος. Είναι μορφωμένος. Αυτά έρχονται από αλλού. Είναι το βρώμικο χρήμα του πετρελαίου.

Καλούμε τον Ελληνα μορφωμένο διανοούμενο, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να σκεφτούν ότι ολόκληρος λαός καταπιέζεται. Δεν θέλουμε κράτος. Αλλά όχι να ζούμε σαν πολίτες τέταρτης κατηγορίας στην ίδια μας τη χώρα. Φτάσαμε οι αγράμματοι του Νταρφούρ, του Τσαντ, του Σουδάν να απασχολούν τον κόσμο. Ε, όχι κι έτσι! Αφήστε τα θρησκευτικά. Αυτά θα τα βρουν οι θεολόγοι. Αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός χάνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT