Οργισμένοι ακτήμονες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας

Οργισμένοι ακτήμονες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Εκατοντάδες ακτήμονες εισέβαλαν την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, απογοητευμένοι από την ατολμία του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα να προχωρήσει σε αναδιανομές γης. Αντίθετα, στη γειτονική Βολιβία, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μοράλες προχώρησε χθες σε δεύτερο γύρο αναδιανομής γαιών μέσα σε ένα μήνα.

Στη Βραζιλία, το κίνημα των ακτημόνων είχε στηρίξει την άνοδο του Λούλα στην εξουσία, προσβλέποντας σε μια αγροτική μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε. Οι διαδηλωτές έσπασαν προχθές τις γυάλινες πόρτες του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας με πέτρες και ξύλα. O αριθμός τους υπολογίστηκε στους 300 από το πρακτορείο Ρόιτερς, στους 1.000 από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και στους 1.200 από τους οργανωτές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έφραξαν τον δρόμο στους διαδηλωτές έξω ακριβώς από την αίθουσα της Ολομέλειας, σε μια σύγκρουση που άφησε 20 τραυματίες και μεταδόθηκε απευθείας από τη βραζιλιάνικη τηλεόραση.

Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν σκοπό να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο, αλλά τους επιτέθηκε η αστυνομία, ενώ ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε βέβαιος πως τα κοινωνικά κινήματα της χώρας δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες.

Διανομές στη Βολιβία

Στο μεταξύ, στη Βολιβία, η νέα κυβέρνηση του πρόεδρου Εβο Μοράλες ανακοίνωσε χθες ότι διανέμει 2,2 εκατομμύρια εκτάρια κρατικών γαιών σε ακτήμονες και φτωχούς αγρότες. Το Σάββατο είχε ανακοινωθεί η διανομή 3,1 εκατ. εκταρίων, που επίσης ανήκαν στο κράτος. Ο Μοράλες έχει θέσει στόχο τη συνολική αναδιανομή 20 εκατ. εκταρίων, έκτασης ίσης με το ένα πέμπτο της χώρας του. Μετά τις κρατικές γαίες, ο Μοράλες έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε μαζικές απαλλοτριώσεις αλλά θα δώσει στους ακτήμονες όσες εκτάσεις μένουν ακαλλιέργητες στα χέρια μεγαλογαιοκτημόνων και κερδοσκόπων γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή