Ελλάδα: Το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

Ελλάδα: Το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, με τη μέση τιμή του οικιακού ρεύματος για τον καταναλωτή να μην φθάνει ούτε το 50% της μέσης τιμής του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ενωσης Eurostat.

7,01 ευρώ για το οικιακό

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, η τιμή του οικιακού ρεύματος είχε διαμορφωθεί σε 7,01 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες (ΚWh), έναντι μέσης τιμής στην Ενωση των «25» 14,4 ευρώ, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί ως ένα βαθμό και το γιατί τόσο το δίκτυο όσο και η ίδια η ηλεκτροπαραγωγή αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα τα γνωστά προβλήματα. Συγκρίσιμες με τις τιμές στην Ελλάδα είναι μόνον εκείνες στη Βαλτική, όπου το βιοτικό επίπεδο είναι συντριπτικά χαμηλότερο, με τους Λιθουανούς να αγοράζουν τον ηλεκτρισμό 7,18 ευρώ ανά 100 kWh, τους Εσθονούς 7,31 και τους Λεττονούς 8,29 ευρώ/100 kWh.

Ομως, ακόμα και εκπεφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, οι οποίες εκμηδενίζουν τις διαφορές τιμών στα διάφορα κράτη-μέλη (μια ΙΑΓ αγοράζει την ίδια ποσότητα αγαθών/υπηρεσιών σε όλα τα κράτη-μέλη), η Ελλάδα είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη, με 8,01 ΙΑΓ/kWh όμως στη δεύτερη θέση περνάει η Βρετανία (όπου η αγορά είναι απελευθερωμένη και ως επί το πλείστον ιδιωτικοποιημένη) με 9,05 και ακολουθούν η Φινλανδία και η Γαλλία. Σημειώνεται ότι η μέση αύξηση της τιμής του ρεύματος το 2005 ήταν 5% στην Ευρώπη, αλλά μόνον 1,9% στην Ελλάδα.

Στη Δανία το ακριβότερο

Ακριβότερο στην Ευρώπη το ρεύμα είναι, πού αλλού, στη Δανία, όπου φθάνει τα 23,6 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες ή τρεις και πλέον φορές περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Δεύτερη ακριβότερη χώρα για το οικιακό ρεύμα είναι η Ιταλία (21,08/kWh) και ακολουθούν η Ολλανδία (20,87) και η Γερμανία με 18,32. Σε ΙΑΓ, ακριβότερη ευρωπαϊκή αγορά είναι η Σλοβακία με 24,48 ακολουθούμενη από την Ιταλία με 20,23.

Να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές υπολογίζονται με βάση μέση ετήσια κατανάλωση 3500 kWh, εκ των οποίων το ένα τρίτο ως νυκτερινό ρεύμα.

Φθηνό, αλλά σε καμία περίπτωση το φθηνότερο, είναι το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα (υπολογισμός με βάση βιομηχανικό πελάτη με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες, MWh, ετησίως και μέγιστη κατανάλωση 500 kWh).

6,68 ευρώ/ΜWh το βιομηχανικό

Στην Ελλάδα η μέση χρέωση είναι 6,68 ευρώ/ΜWh, ενώ φθηνότερο είναι το ρεύμα στις τρεις χώρες της βαλτικής, τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η αύξηση της τιμής το 2005 ήταν στην Ελλάδα 3,6% ή σχεδόν το ένα τέταρτο του μέσου ευρωπαϊκού όρου (15,5%), με πρωταθλήτρια αυξήσεων την Κύπρο (38,4% για το βιομηχανικό ρεύμα και 31,4% για το οικιακό).

Η Ελλάδα έχει εν προκειμένω και μια άλλη ιδιαιτερότητα: τη μικρότερη διαφορά στην τελική τιμή για τον καταναλωτή μεταξύ οικιακού και βιομηχανικού ρεύματος: 0,33 λεπτά, ενώ στις περισσότερες χώρες το βιομηχανικό είναι μεταξύ 30% και 50% φθηνότερο.

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι όμως εδώ και η φορολογική επιβάρυνση του ρεύματος, καθώς αυτή δεν υπερβαίνει το 8,3% της τελικής τιμής για το οικιακό ρεύμα, που είναι η τέταρτη χαμηλότερη μετά της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας και δραματικά χαμηλότερη από ό,τι στη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών, όπου αγγίζει ή και υπερβαίνει το 15%, για να φθάσει στο ιλιγγιώδες 57,8% στη Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή