Στιγμιότυπα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι έκπληξη όταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου δηλώνει ότι δεν είναι σινεφίλ, όμως χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Βιμ Βέντερς (φωτ.), είπε ακριβώς αυτό: «Δεν είμαι τόσο σινεφίλ όσο άλλοι σκηνοθέτες. Δεν ζω για το σινεμά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι κυρίως η πραγμάτωση ενός φιλμ». Εμπνευσή του, οι τόποι και οι πόλεις. «Οταν ταξιδεύεις, όπως εγώ, αντιλαμβάνεσαι πόση ενέργεια έχει κάποιοι τόποι και πόσο χαμένοι είναι κάποιοι άλλοι. Αυτό που με εμπνέει είναι η μουσική, τα ταξίδια και το να ζω με τη γυναίκα που αγαπώ». Η σχέση των ταινιών του Βέντερς με τη μουσική είναι παλιά και συνεχής. «Είναι ένα απωθημένο. Νιώθω τύψεις, επειδή όταν ήμουν μικρός έπαιζα σαξόφωνο και το έδωσα σε ένα ανταλλακτήριο για να πάρω μια κάμερα. Από τότε αισθάνομαι ενοχές και γι’ αυτό υπάρχει τόση μουσική σε όλες μου τις ταινίες».

Μάλλον απρόβλεπτα είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα βραβεία κοινού. Από το διεθνές πρόγραμμα προηγούνται οι «Δεσμοί αγάπης» από την Ισλανδία, ενώ από τις ελληνικές ταινίες το «Απόστολος και μόνος» των Νίκου Καβουκίδη και Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

Ενα ακόμη τιμητικό βραβείο απένειμε εκ μέρους του φεστιβάλ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Τιμώμενο πρόσωπο ο Δήμος Θέος, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο «Κιέριον», στο οποίο συμμετείχε ως απλός ηθοποιός: «Ηταν μια ηρωική εποχή», είπε. «Η ταινία έγινε χωρίς χρήματα, με τον καθένα να βοηθάει όπως μπορεί. Μόνο που κάποια στιγμή στη διάρκειά της ξυπνήσαμε ένα πρωί και είδαμε τα τανκς. Είχε γίνει το πραξικόπημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή