Ο εναλλακτικός τουρισμός σε χαμηλή ανάπτυξη

Ο εναλλακτικός τουρισμός σε χαμηλή ανάπτυξη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλός είναι ο βαθμός ανάπτυξης που παρατηρείται στην Ελλάδα στις ειδικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να παραμένει έντονη η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού. Το συμπέρασμα αυτό είναι γενικά αποδεκτό, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Alpha Bank για τον ελληνικό τουρισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας για ταξιδιωτικές εισπράξεις από εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προσπάθεια ανάπτυξης και στην Ελλάδα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη όμως δεν έχει ανέλθει σε ικανοποιητικό επίπεδο, έτσι ώστε να οδηγήσει σε άμβλυνση της εποχικότητας και διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής του τομέα. Ωστόσο, σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς παρατηρείται ότι έχουν γίνει βήματα προόδου για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων (γήπεδα γκολφ, συνεδριακές αίθουσες και κέντρα, κέντρα για ευεξία και χαλάρωση-spa, πισίνες, μαρίνες κ.ά.), που θα συμβάλουν στην προσφορά μιας ευρείας σειράς τουριστικών υπηρεσιών σε δωδεκάμηνη ή τουλάχιστον σε δεκάμηνη βάση. Επίσης, με την ανάπτυξη των χιονοδρομικών κέντρων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποδείχθηκε ότι ο χειμερινός τουρισμός, σε συνδυασμό με την προσφορά υπηρεσιών αθλήσεως και αναζωογονήσεως με έξοδο από τα αστικά κέντρα κατά τις ημέρες αργίας, έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια αναπτύξεως.

Γενικά, η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού προϋποθέτει την ανάπτυξη και στην Ελλάδα μεγάλων καθετοποιημένων και διεθνοποιημένων τουριστικών επιχειρήσεων που θα επιδείξουν τον απαιτούμενο βαθμό επιχειρηματικότητας και θα αναλάβουν τους κινδύνους για τη διενέργεια των αναγκαίων επενδύσεων σε τουριστικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό στα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδος.

Οι βασικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν σύμφωνα με τη μελέτη είναι οι ακόλουθες:

Τουρισμός πόλεων

Η ανάπτυξη του τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση προϋποθέτει την ανάπτυξη του τουρισμού των πόλεων, που περιλαμβάνει εκτός από τα ταξίδια αναψυχής και τα επιχειρηματικά ταξίδια, τη διοργάνωση συνεδρίων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ. ά. ή την προσφορά ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων με βάση τα τουριστικά πλεονεκτήματα κάθε πόλεως. Η Ελλάδα καθυστερεί σε αυτόν τον τομέα έναντι των ευρωπαϊκών χωρών.

Συνεδριακός

Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού είναι πρωτεύουσας σημασίας, καθώς προσελκύει τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι επισκέπτες είναι συνήθως μέσης και ανώτερης εισοδηματικής τάξεως. Ως εκ τούτου, οι ωφέλειες είναι ο περιορισμός της εποχικότητας και η είσπραξη μεγαλύτερων εσόδων, δεδομένου ότι ο συνεδριακός τουρισμός έχει διπλάσια κατά κεφαλήν απόδοση εσόδων σε σύγκριση με τον μαζικό τουρισμό.

Αθλητικός τουρισμός

Η αξιοποίηση της θάλασσας για οργάνωση μαθημάτων και αγώνων σε θαλάσσια αθλήματα και καταδύσεις, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες στην ξηρά, όπως η ιππασία, η ποδηλασία, το γκολφ και οι ιστορικοί αγώνες αυτοκινήτου όπως, το Ράλυ Ακρόπολις, είναι μερικές μόνο από τις εναλλακτικές μορφές σε αυτόν τον τομέα.

Εκπαιδευτικός

Το ενδιαφέρον των τουριστών εδώ εντοπίζεται στην εκπαιδευτική ή ερευνητική διαδικασία που συνήθως συνδυάζεται με αναψυχή. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να παίξουν σπουδαίο ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Ιαματικός τουρισμός

Η Ελλάδα λόγω της γεωλογικής συστάσεως του υπεδάφους της είναι χώρα πλούσια σε ιαματικούς φυσικούς πόρους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι ιαματικές πηγές, τα ιαματικά αέρια και ιαματικός πηλός. Η μακροχρόνια χρήση αυτών των πηγών επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Μέχρι σήμερα, οι κυριότερες και πιο γνωστές ιαματικές πηγές έχουν αξιοποιηθεί σε κάποιο βαθμό από τον EOT και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η συμβολή των ιδιωτών είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση ιαματικών πηγών απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πάσχοντες από διάφορες ασθένειες και πρακτικά περιορίζονται στην προσφορά υπηρεσιών λουτροθεραπείας. Είναι αποδεκτό ότι ο σημαντικός πλούτος της χώρας σε ιαματικούς πόρους δεν είναι αξιοποιημένος.

Φυσιολατρικός

Η ύπαρξη πλούσιας χλωρίδας και πανίδας αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού, κυρίως από αλλοδαπούς τουρίστες. Ποια χώρα είναι καλύτερα τοποθετημένη για την ανάπτυξη του τουρισμού αυτής της μορφής από την Ελλάδα; Ομως, και στον τομέα αυτόν η αναγκαία επιχειρηματικότητα δεν φαίνεται να υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή