Η «αμαρτωλή» δεκαετία των κυκλωμάτων

Η «αμαρτωλή» δεκαετία των κυκλωμάτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς δεν είχε πολλή δουλειά να κάνει στη Θεσσαλονίκη. Πριν από αυτόν, ο εφέτης Ανδρεουλάκος είχε προχωρήσει σε ανακρίσεις για το ποιοι δικαστές είχαν απαλλάξει λαθρέμπορους πετρελαίου, αλλά του είχαν λείψει οι αποφασιστικές μαρτυρίες. Ο κ. Σανιδάς ήταν πιο τυχερός και πιο μεθοδικός, λένε οι δικαστές στη Θεσσαλονίκη. Δύο υπάλληλοι της γραμματείας των δικαστηρίων είπαν εν τέλει στον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας ότι «χειραγωγούσαν» τις συνθέσεις των δικαστηρίων για να πέφτουν στα μαλακά οι περίφημοι αδελφοί Ανθεμίδη που είχαν διακριθεί στη μεθόδευση εικονικών εξαγωγών προς τη Βουλγαρία το 1994. Τα φορτία πωλούνταν στην εσωτερική αγορά της χώρας. Ο μεταφορέας των καυσίμων Βαγγέλης Ισαακίδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και ο οργανωτής της λαθρεμπορίας Ηρακλής Ανθεμίδης σε 15 χρόνια κάθειρξη. Η απόφαση ανατράπηκε στον δεύτερο βαθμό, αλλά στο μεταξύ η δικαστική έρευνα απέδειξε ότι μία εφέτης, η Ε.Μ., είχε κληρωθεί (;) σε τρεις διαδοχικές δίκες εξ αναβολής των ίδιων διαδίκων.

Η έρευνα του κ. Σανιδά «οδηγεί» σε μια ομάδα οκτώ δικαστικών (η μία, Φ.Κ. έχει ήδη απομακρυνθεί από το δικαστικό σώμα) που θεωρούνται μαζί με τέσσερις υπαλλήλους των τελωνείων και δύο ανώτατους υπάλληλους του ΣΔΟΕ ότι ήταν στο pay roll του κυκλώματος.

Αν όμως οι άμεσοι αυτουργοί μοιάζουν ότι θα τιμωρηθούν έστω και με καθυστέρηση 13 ετών, οι εταιρείες που διέθεταν τα καύσιμά τους σε αυτήν τη γιγάντια υπόθεση (600 φορτία λαθραίο καύσιμο, 4 δισ. δρχ. διαφυγόντων φόρων) ουδέποτε προσήχθησαν στα ποινικά δικαστήρια. Για την ακρίβεια, στην εταιρεία Mamidoil -Jetoil που διέθεσε ένα μεγάλο μέρος των φορτίων στις βουλγάρικες εταιρείες ΚΟΡΑΛ και ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΔΑ, καταλογίστηκαν πρόστιμα και πολλαπλά τέλη για τους διαφυγόντες φόρους, οι αποφάσεις της διοίκησης επιβεβαιώθηκαν από τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά το 2004 η Βουλή ενέκρινε ρύθμιση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζα και απάλλαξε την εταιρεία από τα πολλαπλά τέλη.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη για τη «μητέρα» όλων των λαθρεμποριών, τους εικονικούς εφοδιασμούς ποντοπόρων πλοίων με… πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά το πετρέλαιο διετίθετο στην εσωτερική αγορά με τη βοήθεια επίορκων τελωνειακών. Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκαν οι εταιρείες BP, Total, Dracoil και Jetoil και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης οι επιχειρηματίες Χατζής (εκτίει) και Σπανός (διαφεύγει). Ο Δ. Μελισσανίδης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για μια παρόμοια υπόθεση, αλλά αργότερα απαλλάχθηκε. Ο βασικός προανακριτικός υπάλληλος του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των εικονικών εφοδιασμών πλοίων, Νίκος Κοκκόσιας πυροβολήθηκε στην πιλοτή του σπιτιού του στην Αγία Παρασκευή. Μετά το 2001, με πρωτοβουλία του κ. Δρακόπουλου, ιδιοκτήτη της Dracoil, έγινε προσπάθεια να πληρώσουν οι εταιρείες, αλλά να απαλλαγούν από την ποινική δίωξη με ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης αρνήθηκε, όπως είχαν κάνει και οι κ. Δρυς και Φωτιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή