Απεβίωσε ο Μάνος Παυλίδης, ιδρυτής του «Δεσμού»

Απεβίωσε ο Μάνος Παυλίδης, ιδρυτής του «Δεσμού»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάνος Παυλίδης -που έφυγε σε ηλικία 87 ετών από ανακοπή- ήταν ο «πατέρας» των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα και ιδρυτής της ιστορικής αίθουσας τέχνης «Δεσμός», στην οποία εξέθεσαν πολλοί από τους πιο σημαντικούς Ελληνες εικαστικούς. Πνευματική προσωπικότητα με μεστή σκέψη, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, ο Αιγυπτιώτης ήρθε νέος στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και αργότερα μπήκε στη Νομική Σχολή.

Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκίνησε από τον χώρο του τουρισμού για να περάσει γρήγορα στη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις. Το 1957 ίδρυσε το δικό του γραφείο τον «Δεσμό» με πελάτες όπως η τράπεζα American Express, η καπνοβιομηχανία Marlboro και η αλυσίδα ξενοδοχείων Ηilton.

Η αίθουσα τέχνης

Το 1971 -έπειτα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στις δημόσιες σχέσεις – αποφασίζει να επεκταθεί στον χώρο της τέχνης. Ιδρύει μαζί με την σύζυγό του Επη Πρωτονοταρίου την αίθουσα τέχνης «Δεσμός» που συνέβαλε όσο λίγες στην ανάπτυξη της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα σε εποχές αλγεινές. Στους χώρους της εξέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες: Δ. Περδικίδης, Στ. Λογοθέτης, Π. Ξαγοράρης, Δ. Αληθεινός, Ρ. Παπασπύρου, Γ. Λαζόγκας, Θ. Τότσικας, Δ. Ντοκατζής, Κ. Βαρώτσος, Διοχάντη. Εκτός από τις εικαστικές δράσεις, ο «Δεσμός» έχει μείνει στην ιστορία για τις μουσικές βραδιές αλλά και τα αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες όπως λ.χ. ο αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης.

Η αίθουσα τέχνης σταμάτησε τη λειτουργία της το 1993. Το 1999 έγινε μια μεγάλη επετειακή έκθεση με τίτλο «Π+Π= Δ» στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο εικαστικά αφιερώματα στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, όπου είχε δωρίσει το αρχείο του, αλλά και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ηταν από τους πρωτεργάτες του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης

Ο Μάνος Παυλίδης -πατέρας της Μανουέλας Παυλίδου- κηδεύεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή