Συνταξιούχος μαθηματικός ο χάκερ του «Κatia»

Συνταξιούχος μαθηματικός ο χάκερ του «Κatia»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο, μέσα σε ένα χρόνο, ισχυρό πλήγμα στη μεγαλύτερη πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας κατάφερε 58χρονος συνταξιούχος μαθηματικός, κάτοικος Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο 58χρονος χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή παραβίασε το εσωτερικό δίκτυο της γαλλικής εταιρείας και υπέκλεψε λογισμικό που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών με την ονομασία «Κatia». Σύμφωνα με την καταγγελία της εταιρείας, στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ύψος της οικονομικής ζημιάς εκτιμάται σε 360 εκατ. δολάρια.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 58χρονος, που χρησιμοποιούσε στο Διαδίκτυο τον κωδικό «astra» δεν ενεργούσε μόνος αλλά από κοινού με 40χρονο Αγγλο συνεργάτη του, που ζει μόνιμα στο δυτικό Λονδίνο. Από κοινού «έσπαγαν» το λογισμικό και στη συνέχεια το διέθεταν προς πώληση μέσω Διαδικτύου. Για κάθε αντίγραφο που διέθεταν στους ενδιαφερόμενους πελάτες εισέπρατταν 700 ευρώ.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών αποκάλυψε ότι περισσότερες από 200 εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όχι όμως και την Ελλάδα αγόρασαν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Η επαφή των ενδιαφερομένων με τον 58χρονο γινόταν μέσω Διαδικτύου, η παράδοση του υλικού με εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ τα χρήματα καταβάλλονταν μέσω εταιρειών μεταφοράς εμβασμάτων. Κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του 58χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν CD, DVD και αποδείξεις είσπραξης χρημάτων. Επιπλέον, μέσω της Ιντερπόλ πρόκειται να αναζητηθούν ενδεχομένως και να αποδοθούν ευθύνες εναντίον όσων αγόρασαν το κλεμμένο λογισμικό.

Αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο είχε γίνει και λίγους μήνες πριν, οπότε και η εταιρεία είχε διαπιστώσει το πρώτο πλήγμα στα λειτουργικά της συστήματα. Τότε έσπευσαν στην Ελλάδα Γάλλοι μυστικοί πράκτορες αλλά και ιδιωτικοί ντετέκτιβ, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η υπόθεση είχε μείνει κρυφή υπό τον φόβο της αρνητικής δημοσιότητας, ενώ η εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης υποκλοπής με πρωταγωνιστή τον Ελληνα συνταξιούχο μαθηματικό εξακολουθεί να εκκρεμεί στη δικαιοσύνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή