Εκλογές με καταγγελίες για «παραβιάσεις», στην Αρμενία

Εκλογές με καταγγελίες για «παραβιάσεις», στην Αρμενία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ. «Σοβαρές παραβιάσεις» στην εκλογική διαδικασία καταγγέλλει η αρμενική αντιπολίτευση μετά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, που σύμφωνα με τα «εξιτ-πολ» δίνουν τη νίκη στον πρωθυπουργό Σερζ Σαρκσιάν, με 57%. Την ίδια ώρα, την εκλογική διαδικασία σκιάζει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς πολλοί Αρμένιοι θεωρούν ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός με το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν διαμηνύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει τα εδάφη του.

Οι κάλπες έκλεισαν χθες στις οκτώ το βράδυ, τοπική ώρα, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαρκσιάν, σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου, Ρομπέρ Κοτσαριάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πρωθυπουργός από τον Απρίλιο του 2007 (και γεννημένος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ) απολαμβάνει την υποστήριξη τουλάχιστον του 50% των πολιτών. Παρότι έχει κατακτήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού χάρη στην έως τώρα πολιτική του που βελτίωσε αισθητά το επίπεδο διαβίωσης, η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε χθες για εκλογική νοθεία και οργανώνει μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα σε περίπτωση που «επιβεβαιωθούν οι υποψίες» της.

Αντίπαλος, ένας πρώην

Ο βασικός αντίπαλος του ισχυρού πρωθυπουργού είναι ένας πρώην πρόεδρος που επιχειρεί επάνοδο. Πρόκειται για τον Λεβόν Τερ-Πετροσιάν, 63 ετών, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα το 1998, εν μέσω λαϊκής οργής για τις παραχωρήσεις του στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την προεδρία διεκδικεί επίσης ο Αρτούρ Μπαγκντασαριάν, 39 ετών, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Νομιμότητας. Οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν ότι σε περίπτωση εκλογής του Σαρκσιάν, η διακυβέρνησή του θα αποτελέσει συνέχεια της πολιτικής του προκατόχου του, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία επί δέκα χρόνια. «Δεν έχει σημασία εάν η εκλογή θα γίνει σε έναν ή δύο γύρους, σημασία έχει να είναι αξιόπιστη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε. Δυτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτές τις εκλογές «τεστ σταθερότητας», σε μια χώρα «που συνορεύει με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν» και σε μια περιοχή «που αναδεικνύεται ως σημαντική οδός για τις εξαγωγές πετρελαίου από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά». Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2003, ο Ρομπέρ Κοτσαριάν είχε κερδίσει με 67%.

Γαλλία: Αλλο εμπόριο και άλλο γενοκτονία

ΑΓΚΥΡΑ. Οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Τουρκίας για το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας και τις προοπτικές της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. δεν θα πρέπει να δημιουργούν εμπόδια στις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο πλευρών, διεμήνυσε, χθες, το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου. Το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές παρότι η γαλλική Γερουσία δεν έχει επικυρώσει το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη δίωξη όσων αρνούνται την αρμενική γενοκτονία ως πραγματικό γεγονός. Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου έγιναν λίγες ημέρες αφότου ο ειδικός συντονιστής της Ε.Ε. για τον προτεινόμενο αγωγό Nabucco δήλωσε από την Αγκυρα ότι η Gaz de France δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από το σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή