Τα ονόματα που προτείνει ο κ. Μ. Νίμιτς

Τα ονόματα που προτείνει ο κ. Μ. Νίμιτς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η «Νέα Μακεδονία», περιέχει το νέο σχέδιο που υπέβαλε προς τις δύο πλευρές, χθες, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τέσσερις από αυτές είναι: Democratic Republic of Macedonia, Constitutional Republic of Macedonia, Independent Republic of Macedonia και Republic of Upper Macedonia. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του κ. Νίμιτς αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση με τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας, με την ΠΓΔΜ να διατηρεί τη συνταγματική ονομασία για το εσωτερικό και τις διμερείς σχέσεις και την κοινά συμφωνημένη σύνθετη ονομασία να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και να αναγράφεται στα διαβατήρια, ενώ θα υπάρξει και σύσταση για υιοθέτησή της από τρίτες χώρες στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές, πρέσβεις κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Βασιλάκης επανέλαβε την ελληνική θέση για μία ονομασία για κάθε χρήση. Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τους δύο διαπραγματευτές να μεταφέρουν την πρόταση στις κυβερνήσεις τους, διατυπώνοντας την επιθυμία για σύντομη απάντηση με τις παρατηρήσεις τους. Οταν όμως ζήτησε από τον κ. Ντιμιτρόφ να προσδιορίσει χρονικά το πότε εκτιμά ότι η κυβέρνησή του θα έχει μια συνολική τοποθέτηση, εκείνος αρνήθηκε να δεσμευθεί για οτιδήποτε, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία του μεσολαβητή.

Από ελληνικής πλευράς η πρόταση αξιολογείται ως «καλή βάση διαπραγμάτευσης», ενώ πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εξωτερικών να εκτιμά ότι μία ή δύο από τις ονομασίες θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Καθώς ο χρόνος πιέζει, εν όψει των αποφάσεων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς στις δημόσιες δηλώσεις του έδωσε περιθώριο το πολύ δύο εβδομάδων στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να εξετάσουν την πρόταση και να καταθέσουν, σε μια νέα συνάντηση, τις παρατηρήσεις τους πάνω σε αυτή. Στις ίδιες δηλώσεις έδωσε το περίγραμμα της πρότασής του: «Είναι μια συμβιβαστική πρόταση, που δεν ικανοποιεί 100% καμιά πλευρά. Εχει δύσκολα στοιχεία για κάθε πλευρά. Κάποια θα θεωρηθούν θετικά, κάποια όχι. Πιστεύω όμως ότι στο σύνολό της είναι μια δίκαιη, αξιοπρεπής συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί τις προσδοκίες των δύο χωρών και των λαών τους και μπορεί να οδηγήσει σε λύση». Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να την αξιολογήσουν λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή και να συμμετέχουν εποικοδομητικά με τις παρατηρήσεις τους, «προκειμένου να συνεχίσουμε και να πετύχουμε κάτι καλό». Η συνάντηση διήρκεσε μόλις λίγο περισσότερο από μισή ώρα. Αν και ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η εντολή του δεν έχει ημερομηνία λήξης, η σύντομη διάρκεια της συνάντησης ερμηνεύεται ως μήνυμα ότι πλέον οι εξελίξεις πιέζουν και η διαπραγμάτευση αναβαθμίζεται σε επίπεδο κυβερνήσεων, που πρέπει σύντομα να τοποθετηθούν.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που φιλοξένησε τη συνάντηση στο υπουργείο, υποδεχόμενη τους διαπραγματευτές τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για καθαρή, βιώσιμη, πρακτική και διαρκή λύση», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Απευθυνόμενη προς τον κ. Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση και την πρόθεση να βοηθήσει τη γειτονική χώρα προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Ο κ. Ντιμιτρόφ αναχώρησε για τα Σκόπια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ανθελληνικά επεισόδια

Σοβαρά επεισόδια με στόχο το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας και Ελληνες δημοσιογράφους σημειώθηκαν χθες βράδυ στα Σκόπια. Ομάδες νεαρών, μέλη του συνδέσμου «Οι νέοι γνωρίζουμε», που στις 6 μ.μ. πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πρωτεύσας της ΠΓΔΜ για να διαδηλώσουν υπέρ της διατήρησης της συνταγματικής ονομασίας, αφού επιτέθηκαν σε μέλη τηλεοπτικού συνεργείου, κατευθύνθηκαν στο Γραφείο Συνδέσμου, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα. Φθάνοντας στο κτίριο άρχισαν να πετούν πέτρες, ενώ προξένησαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εκτιμάται ότι οι συγκεντρωθέντες προέρχονται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ. Τα επεισόδια καταδίκασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή