Εγκάρδια η συνάντηση Καραμανλή με Πούτιν

Εγκάρδια η συνάντηση Καραμανλή με Πούτιν

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευχή «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά, λίγο μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος χθες το μεσημέρι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Στην προσφώνησή του ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νέα επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, επισημαίνοντας τις πολύ στενές σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που όπως τόνισε αποδεικνύουν και οι αριθμοί των διμερών συναλλαγών. Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος αποτέλεσε και το κυρίως «πιάτο» της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Πούτιν δήλωσε πως οι δυο πλευρές υλοποιούν σημαντικούς στόχους στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Οκτώ μόλις ημέρες πριν από τη μετακόμισή του από το Κρεμλίνο στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέλεξε να δώσει δημοσίως «συστατική επιστολή» στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μιλώντας για τον 42χρονο διάδοχό του, τόνισε πως πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο, για τον «οποίον είμαι σίγουρος πως ως πρόεδρος θα είναι άξιος και θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο για τα μεγάλα επιτεύγματά του στο εσωτερικό της Ρωσίας, όσο και για τη συμβολή του στην αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Ρώσος πρόεδρος να τον προσκαλέσει στη Μόσχα.

Δύο ώρες αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Χριστένκο έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδος. Την υπογραφή ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τις δυο αντιπροσωπείες ως επιστέγασμα της νέας αυτής ενεργειακής συμφωνίας. Αν όσοι νόμιζαν πωςη συμφωνία για τον South Stream ήταν η μοναδική είδηση της ημέρας, φαίνεται πως «υπολόγιζαν χωρίς τον Πούτιν». Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς ανησυχίες χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως ο South Stream θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, δεν έκρυψε την οργή του. Σημείωσε πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού δεν σημαίνει πως ανταγωνίζεται εναλλακτικά σχέδια, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αν βρεθεί κάποιος με εφάμιλλους οικονομικά αποδεκτούς όρους «εμείς θα το χαιρετίσουμε». Αναλύοντας τα οφέλη της Αθήνας, εξήγησε πως ο αγωγός «θα καλύψει εγγυημένα τις ανάγκες των Ελλήνων εταίρων μας».

Πρόβλεψη Πούτιν

Σύμφωνα μάλιστα με τη συζήτηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Πούτιν προέβλεψε πως εντός των προσεχών οκτώ ετών ο όγκος φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα θα διπλασιαστεί. Για τον λόγο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. «Αν η Ελλάδα είχε την ανάγκη να αγοράσει ρολόγια, κιλότες ή γραβάτες θα μπορούσε να τα προμηθευτεί από την Ελβετία, την Κίνα, την Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα», πρόσθεσε! Με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να έχουν παγώσει, ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε πως οι χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν τους απαραίτητους πρωτογενείς φυσικούς πόρους σε ανταγωνιστικές τιμές είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού!

Τη σκυτάλη στην ίδια ερώτηση πήρε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε πως ο εν λόγω αγωγός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στη στρατηγική της διαφοροποίησης της όδευσης του φυσικού αερίου. «Με τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα κρίνει ως ιδιαιτέρως θετική την κατασκευή με βάση τις συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης», τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως ο South Stream, μαζί με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Γκαζπρόμ έως το 2040, κάνουν ακόμα στενή τη συνεργασία των δύο χωρών.

Η χθεσινή αυτή σπουδαία υπογραφή δεν σημαίνει πως αυτόματα όλα τα προβλήματα επιλύθηκαν, γεγονός που παραδέχτηκε στις δηλώσεις του και ο Χρ. Φώλιας. Αιτία, μια σοβαρή σειρά ερωτημάτων με σπουδαιότερα αυτά της χάραξης της διαδρομής, το κόστος του αγωγού, που εκκρεμούν να επιλυθούν εντός των προσεχών 24 μηνών. Αντίθετα, για τον Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Φώλιας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, με τον τελευταίο να δηλώνει πως μέχρι το τέλος του 2008 θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα στο πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή