Στήριξη για τη σχολή της Χάλκης

Στήριξη για τη σχολή της Χάλκης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμέριστη στήριξή τους στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τιμηθεί απόψε από αμερικανικό ίδρυμα για τις πρωτοβουλίες του για την προστασία του περιβάλλοντος, θα επισκεφθεί αύριο το πρωί την Πάρνηθα κατόπιν προσκλήσεως του «Παρατηρητηρίου Πάρνηθα» -που συνέστησαν η «Καθημερινή», ο ΣΚΑΪ και το WWF Ελλάς- για να δει από κοντά την κατάσταση του Δρυμού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρειάζεται πάντα και συνεχώς τη στήριξή μας και μάλιστα, τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πια θέματα, τα οποία δεν έχουν μόνο σχέση με την Τουρκία, αλλά έχουν και άμεση σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Δεν μπορεί τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», συνέχισε, «να τα θέτει η Τουρκία ως θέματα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα. Αφορούν τις υποχρεώσεις κάθε χώρας να εφαρμόζει αρχές και αξίες, που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις διεθνείς συνθήκες σε σχέση με τα ανθρώπινα και τα θρησκευτικά δικαιώματα. Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διολισθήσει σε αυτό που θέλει η Τουρκία, να το θέτει ως θέμα διμερών σχέσεων. Δεν είναι θέμα διμερών σχέσεων, δεν θα αφήσουμε εμείς να διολισθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Προηγουμένως ο Πατριάρχης δέχθηκε τον Αμερικανό πρέσβη ο οποίος επανέλαβε το αμείωτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971. «Θέματα θρησκευτικής ελευθερίας έχουν την προσοχή των ανωτάτων αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο κ. Σπέκχαρντ. Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται από χθες το μεσημέρι την Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή