Το δημοψήφισμα έφερε διχασμό στη Βολιβία

Το δημοψήφισμα έφερε διχασμό στη Βολιβία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑ ΠΑΖ. Διχασμένη εξέρχεται η Βολιβία μετά το επαναληπτικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, του Αριστερού προέδρου Εβο Μοράλες. Μπορεί ο Μοράλες να ανεδείχθη νικητής, με ποσοστό άνω του 60%, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, τη θέση τους όμως ενίσχυσαν και οι δεξιοί κυβερνήτες επαρχιών, οι οποίοι αντιμάχονται τον πρόεδρο, ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία για τις περιοχές τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εδώ και μήνες η χώρα δεν αναμένεται να αρθεί, ενώ εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα νέων ταραχών. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των ταραχών κατά το προηγούμενο διάστημα, ο Εβο Μοράλες είχε αναγκαστεί να ακυρώσει σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ενότητα των Βολιβιανών, η οποία, όπως τόνισε, πρόκειται να επιτευχθεί με το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα προσδιορίζει και το καθεστώς των επαρχιών. Οπως πρόσθεσε ο υπουργός Τύπου, Ραμόν Κιντάνα, η κυβέρνηση Μοράλες προτίθεται να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα στις αρχές του 2009 για να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Βολιβιανός πρόεδρος κάλεσε ήδη τους κυβερνήτες των επαρχιών σε διάλογο. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η πρωτοβουλία του δεν θα αποφέρει καρπούς. «Προειδοποιούμε τη διεφθαρμένη και επηρμένη κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να επιβάλει μια παράνομη και ρατσιστική συνταγματική μεταρρύθμιση γιατί θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο», τόνισε ο Ρουμπέν Κόστας, κυβερνήτης της επαρχίας της Σάντα Κρους, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του με το 75% των ψήφων.

Η στάση των κυβερνητών

Σημειωτέον ότι το δεύτερο ερώτημα επί του οποίου εκλήθησαν να ψηφίσουν οι Βολιβιανοί, στο δημοψήφισμα, πέραν του αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μοράλες, ήταν αν εγκρίνουν την πολιτική που εφαρμόζει ο κυβερνήτης της επαρχίας τους. Ο Κόστας συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων, από τους εννέα συνολικώς, κυβερνητών οι οποίοι διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία για τις επαρχίες τους. Μετά την εκλογή του το 2005, στο προεδρικό αξίωμα, ο Μοράλες, που έγινε ο πρώτος Ινδιάνος πρόεδρος χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενίσχυσε τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία της Βολιβίας και εθνικοποίησε τις επιχειρήσεις ενέργειας και επικοινωνιών της χώρας, καθώς και τα ορυχεία, προκαλώντας την οργή των δεξιών κυβερνητών, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Βολιβίας.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μαριονέτα του Ούγκο Τσάβες, του Αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας, του κύριου ιδεολογικού και πολιτικού συμμάχου του. Ενδεικτική της σημασίας που έχει η συμμαχία της Λα Παζ με το Καράκας, χάρη στην οποία η Βολιβία ενίσχυσε κατά πολύ τις υποδομές της, είναι ότι όταν πριν από το δημοψήφισμα ο Τσάβες ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βολιβία, εξαιτίας ταραχών και μπλόκων στα αεροδρόμια της χώρας, ο Εβο Μοράλες ήταν εμφανώς ανήσυχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή