Φονικός στην Αϊτή ο τυφώνας Αϊκ, έπληξε την Κούβα

Φονικός στην Αϊτή ο τυφώνας Αϊκ, έπληξε την Κούβα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ, Αϊτή. Πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Αϊκ από την πολύπαθη Αϊτή, που θρηνεί τουλάχιστον 319 νεκρούς από τέσσερις διαδοχικούς τυφώνες, ενώ χθες το απόγευμα, ο Αϊκ -αν και κατά τι εξασθενημένος- έπληττε την Κούβα.

Οι περισσότεροι θάνατοι χθες στην Αϊτή σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης Καμπαρέ, βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς. Στην Καμπαρέ, η υπερχείλιση ποταμού προκάλεσε κατολισθήσεις λάσπης, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναζητούσαν χθες 16 αγνοούμενους, κυρίως παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της νυκτερινής θεομηνίας. Αν και τα νερά υποχώρησαν χθες στην πόλη Γκοναΐβ, που επλήγη σκληρά από την τροπική καταιγίδα Χάννα την περασμένη εβδομάδα, η κατάρρευση της γέφυρας που συνέδεε την πόλη με την υπόλοιπη Αϊτή, απειλούσε χθες τους κατοίκους με αποκλεισμό, καθώς τα εφόδια δεν μπορούν να φθάσουν εκεί.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Κούβας διέταξαν την απομάκρυνση πάνω από 900.000 κατοίκων, μακριά από επικίνδυνες παράκτιες περιοχές. Ο Αϊκ, που έκανε την παρουσία του ήδη αισθητή στο νησιωτικό σύμπλεγμα στις Μπαχάμες και στην Αϊτή, αν και υποβαθμίσθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 2, απειλεί να ανακτήσει την ισχύ του, αφού βρεθεί πάνω από τα θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού, από όπου μπορεί να πλήξει τη Λουιζιάνα ή το Τέξας, στα τέλη της εβδομάδας.

Ευτυχώς χωρίς νεκρούς στην Κούβα

Παρά τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους που καταγράφηκαν χθες στην Κούβα και τα τεράστια κύματα, που πολλές φορές ξεπερνούσαν σε ύψος της σκεπές των σπιτιών, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα στο νησιωτικό έθνος, ενώ μετεωρολόγοι εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, αναφέροντας ότι ο τυφώνας θα έχει εξασθενήσει, όταν χτυπήσει την πρωτεύουσα Αβάνα και τα πολλά παλιά της κτίρια. Σε μήνυμά του προς το έθνος, ο πρώην πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τον λαό της Κούβας να υπακούσει πιστά στις εντολές των σωστικών συνεργείων και των κρατικών υπηρεσιών, ώστε το πέρασμα του τυφώνα να γίνει χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής. Οι κρατικές υπηρεσίες του νησιού φρόντισαν μάλιστα για την ασφάλεια πάνω από 9.000 ξένων τουριστών, που βρίσκονται στην Κούβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή