Οι γυναίκες Ρομά «σπρώχνουν» τώρα τα παιδιά τους στο σχολείο

Οι γυναίκες Ρομά «σπρώχνουν» τώρα τα παιδιά τους στο σχολείο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με τη δεκαετή προσπάθεια αναμόρφωσης των εκπαιδευτικών δεδομένων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια ακόμη προσπάθεια, αυτή τη φορά με στόχο την ένταξη των παιδιών Ρομ της ακριτικής περιοχής στις εκπαιδευτικές δομές και διαδικασίες, υλοποιείται από τους Συλλόγους Ρομά Γυναικών των κατά τόπους τσιγγάνικων οικισμών της Θράκης.

Πριν από τέσσερα χρόνια

Μια προσπάθεια με καθαρά «γυναικείο άρωμα», αφού τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι γυναίκες Ρομά, με αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια. Σήμερα πάνω από 2.000 παιδιά Ρομ παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εισέρχονται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με τη στήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνδράμουν τους Συλλόγους Γυναικών με περίπου πενήντα ειδικούς -ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς- και τη συμβολή γυναικών από τους κόλπους των Ρομ (ονομάζονται «διαμεσολαβήτριες» και λειτουργούν ως μεταφράστριες), οι Σύλλογοι Γυναικών παρέχουν υπηρεσίες παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων στα παιδιά, αλλά και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου. Ετσι, σε όλη τη Θράκη λειτουργούν πλέον πέντε νηπιαγωγεία, όπου τα παιδιά εκτός από την εκπαιδευτική διαδικασία, απολαμβάνουν και σίτισης, μοντέλο που έτυχε αναγνώρισης και στα δημόσια νηπιαγωγεία της ακριτικής Θράκης. Παράλληλα, στην Κομοτηνή κατασκευάστηκε νέο νηπιαγωγείο και δημοτικό για να φιλοξενήσει τα παιδιά Ρομ, παρ’ όλο που προς το παρόν υπολειτουργεί επειδή ολοκληρώθηκε στα μέσα της σχολικής χρονιάς.

Μολονότι τα προβλήματα για τα παιδιά Ρομ της Θράκης δεν λείπουν, καθώς μερίδα της κοινωνίας δεν επιθυμεί ιδιαιτέρως τις επαφές με τα μέλη των τσιγγάνικων οικισμών, η περίπτωση του Δροσερού Ξάνθης όπου σε σύνολο 1.500 περίπου παιδιών ηλικίας έως δεκαοκτώ ετών, περισσότερα από 850 παρακολουθούν την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποδεικνύει πως η θέληση υπερνικάει όλα τα εμπόδια.

Στον τσιγγάνικο οικισμό στις παρυφές της Ξάνθης, μέσα σε μόλις τρία χρόνια το νηπιαγωγείο που λειτουργεί ο Σύλλογος Γυναικών Δροσερού «Ελπίδα» έφτασε να φιλοξενεί σήμερα περίπου σαράντα παιδάκια που παρακολουθούν συστηματικά, ενώ με τα παιδιά που παρουσιάζονται περιστασιακά ο αριθμός ανεβαίνει στα εβδομήντα. Στο δημοτικό σχολείο, πάλι, τα παιδιά Ρομ ανέρχονται σε περισσότερα από 800, ενώ οι γυναίκες του οικισμού υπερηφανεύονται για τα πενήντα επτά παιδιά που παρακολουθούν τις τάξεις του Γυμνασίου.

«Τα παιδιά μας είναι το μέλλον. Εμείς μείναμε αγράμματοι και περιθωριοποιημένοι, αλλά εκείνα, αντί να τριγυρίζουν στους δρόμους, πηγαίνουν στο σχολείο. Ετσι θα γίνουν σωστοί Ελληνες πολίτες, χωρίς να χάσουν και την κουλτούρα τους», είπε στην «Κ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Ελπίδα», Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η ίδια πρόσθεσε πως η προσπάθεια αποδίδει, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά που προοδεύουν σιγά-σιγά στο σχολείο λειτουργούν ως πρότυπο για τα μικρότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή