Τα αξιομνημόνευτα ενός νευρασθενούς

Τα αξιομνημόνευτα ενός νευρασθενούς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχανάλυση και η νευρολογία, η πολιτική και θρησκεία, η τέχνη και η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Ολα αυτά τα στοιχεία φαίνεται να συναντιούνται στο πρόσωπο του Σρέμπερ, τον κεντρικό χαρακτήρα της θεατρικής παράστασης «Η περίπτωση Σρέμπερ» της Κάριλ Τσέρτσιλ που ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Αλεκτον. Το έργο που γράφτηκε αρχικά για το ραδιόφωνο του BBC, αντλεί υλικό από ντοκουμέντα της ζωής του Ντάνιελ Πολ Σρέμπερ, προέδρου του Εφετείου και καθηγητή Νομικής στη Δρέσδη, ο οποίος υπήρξε έγκλειστος για μια δεκαετία σε ψυχιατρικά άσυλα με την αιτιολογία πως ήταν παράφρων. Εκεί έγραψε τα «Αξιομνημόνευτα της νευρασθένειάς μου», ένα βιβλίο που περιήλθε στα χέρια του Φρόιντ, που το χρησιμοποίησε σαν θεραπευτικό υλικό, στηρίζοντας τη θεωρία του για την παράνοια χωρίς να έχει συναντήσει ποτέ τον ίδιο τον «ασθενή».

Σε αυτό το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ, το «σώμα γίνεται σημείο συνάντησης της δραματικής διαδικασίας με την κοινωνική κατάσταση, του δραματικού ρόλου με τον κοινωνικό ρόλο μέσα από τις τεχνικές και τη φόρμα του καμπαρέ, όπου ο μικρό-κοσμος του Σρέμπερ συναντάται με τον μακρό-κόσμο του ναζισμού».

Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Τέχνη και τρέλα» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 3 και 4 Αυγούστου 2008 στον Πύργο Μπαζαίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στέλιος Κρασανάκης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Νίκος Αλεξίου. Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Ζαχαράκης, ο Δημήτρης Τσιλιφώνης, ενώ ακούγονται οι φωνές και των Βασίλη Παπαβασιλείου και Ολιας Λαζαρίδου. Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.22.001

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή