Αποψη: Ποιος είναι ο «ένοχος»;

Αποψη: Ποιος είναι ο «ένοχος»;

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση στο Μεξικό ενός μεταλλαγμένου H1N1 ιού, που προσβάλλει τον άνθρωπο, και η «εξαγωγή» του σε άλλες χώρες προκάλεσε εύλογα μεγάλη ανησυχία. Παρόλο που ο χοίρος θεωρήθηκε «ένοχος», κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς. Μια μετάλλαξη είναι ένα σχετικά συχνό γεγονός για τους ιούς, ουδείς όμως γνωρίζει το αποτέλεσμα αφού αυτό είναι τυχαίο. Είναι, δε, δυνατόν να γίνει σε κάθε ευπαθές είδος ζώου, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου…

Ετσι στην τωρινή περίπτωση, η δυνατότητα μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί τελικά να δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι ο «ένοχος». Μήπως τελικά θα ήταν πιο δόκιμος ο όρος «γρίπη του Μεξικού» ή «μεξικάνικη γρίπη» αντί να ενοχοποιούμε τον χοίρο;

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της «κανονικής» γρίπης σε χοίρους της χώρας μας, η σπoραδική εμφάνισή της είναι ήδη γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως το ίδιο ισχύει και για όλες τις χώρες που διαθέτουν χοιροτροφία. Από αυτή τη γρίπη δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλημα και από αυτή του Μεξικού, αφού πότε δεν εισήγαμε ούτε εισάγουμε χοίρους από τη χώρα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμιά σχέση με τα ζώα και αφορά αποκλειστικά τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας.

* Ο Δρ. Σπύρος Κ. Κρήτας, DVM, PhD, Dipl. ECPHM είναι επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή