Αυτοσχεδιαστική τζαζ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Η Λητώ Βογιατζόγλου υπηρετεί εδώ και τριάντα περίπου χρόνια το μουσικό ιδίωμα της τζαζ (κυρίως της free jazz) όχι μόνον ως πιανίστρια αλλά κυρίως ως συνθέτις. Αύριο Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής, η Λητώ Βογιατζόγλου, μαζί με το κουαρτέτο που αποτελούν οι Γιάννης Παπαναστασίου (σαξόφωνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Βασίλης Στεφανόπουλος (μπάσο) και Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), θα συμπράξει με τον φημισμένο κλαρινετίστα Μισέλ Πορτάλ, σε μια συναυλία σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής τζαζ με δέκα συνθέσεις της.

Στο Παρίσι

«Τα περισσότερα κομμάτια είναι από το άλμπουμ «Με μια ματιά»», μας πληροφορεί απ’ το τηλέφωνο. «Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι βέβαια καθοριστικό, ανάλογα και με τη μπάντα με την οποία συνεργάζομαι. Ομως, υπάρχει μια ατμόσφαιρα που στην ουσία της δεν αλλάζει κάθε φορά». Η Λητώ Βογιατζόγλου μυήθηκε στην τζαζ όταν βρέθηκε στο Παρίσι το 1976. Πέρασε δέκα χρόνια εκεί, σπουδάζοντας μουσική («έως τότε άκουγα κυρίως κλασική μουσική αλλά και ρεμπέτικο») αλλά η τζαζ την κέρδισε τελικά. «Είμαι συνδεδεμένη με την γαλλική σκηνή της τζαζ, κυρίως με την free jazz, που μεσουρανούσε τότε. Πολλοί Αμερικανοί μουσικοί της τζαζ είχαν αφήσει την Αμερική κι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, στο Λονδίνο και σε σκανδιναβικές χώρες. Μετά το 1981, στο Παρίσι ακούγαμε πολύ αυτό που σήμερα ορίζεται ως «έθνικ» μουσική. Πολύ ωραία χρόνια».

Για τους δικούς της, προσωπικούς λόγους η Λ. Βογιατζόγλου αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ηταν ένα σοκ. «Οχι τόσο επειδή άφησα μια μεγάλη μουσική σκηνή, αυτή του Παρισιού, κι ήρθα σε μια πόλη, την Αθήνα, με ελάχιστη ποικιλία, τότε, στις μουσικές δράσεις και καταστάσεις, όσο επειδή βρήκα μια Ελλάδα αλλαγμένη». Δηλαδή; «Εφυγα το 1976, η Ελλάδα ζούσε ακόμα τη μεταπολιτευτική της φάση. Το 1986 ήμασταν πια… αλλού. Ευμάρεια και νεοπλουτισμός». Οντως, ήταν η αυγή του lifestyle.

Βελτίωση

Την τελευταία πενταετία τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά στην Αθήνα, λέει, «αν και είχαμε το κλείσιμο του Guru, το οποίο είναι θλιβερό. Γενικά, λείπει ένας τέτοιος χώρος από την Αθήνα, κι ας έχει μόνο μουσική από CD». Μητέρα δύο παιδιών σήμερα (ο γιος της γεννήθηκε στο Παρίσι), η Λητώ Βογιατζόγλου κατάφερε να συνδυάσει την οικογενειακή ζωή με τη μουσική. «Ευτυχώς δεν έπαιξα σε νυχτερινά κέντρα κι ήμουν κοντά στα παιδιά μου. Αλλά διαφωνώ όταν μου λένε για κάποιον ότι είναι «τζαζεμένος», δηλαδή αλλόκοτος, περίεργος. Τους λέω ότι η τζαζ δεν είναι είναι κάτι τέτοιο». Οντως, η τζαζ είναι μια άλλου τύπου τρέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή