ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η «άγνωστη» Βοιωτία

Του Ντινου Κιουση

Οι παραλίες στις οποίες αναφέρομαι βρίσκονται όλες στον Κορινθιακό, δυτικά του Κιθαιρώνα και κάτω από τον Ελικώνα.

Για να πάτε εκεί θα διανύσετε με το αυτοκίνητο από 75 έως 100 χλμ. αν πάτε από την παλαιά εθνική οδό μέσω Μάνδρας - Ερυθρών. Από την νέα εθνική, μέσω Θηβών, είναι περίπου 20 χλμ. παραπάνω.

Ο νομός Βοιωτίας είναι ίσως από τους λιγότερο γνωστούς της χώρας και μάλλον ο πιο καθαρός. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο λίγα σκουπίδια είδα σε δρόμους και παραλίες. Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός πως έχει ελάχιστο τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο μπράβο στους κατοίκους του. Πρωτεύουσα είναι η Λιβαδειά και οι πιο γνωστές πόλεις της η Θήβα και η Αράχωβα, η πρώτη λόγω της ιστορίας της και η δεύτερη ως «η Μύκονος του Χειμώνα». Η Λιβαδειά έχει κάποιες κρυμμένες ομορφιές. Για χρόνια πέρναγα και προσπέρναγα την πόλη, ώσπου κάποια μέρα μπήκα μέσα και είδα τις Πηγές της Κρύας, που είναι «ερωτεύσιμες» κι άλλαξα τελείως την εντύπωση που είχα για την πόλη.

Η μόνη γνωστή παραλία του νομού είναι το «μαγευτικό Δήλεσι» στον Ευβοϊκό. Ομως τα καλύτερα, κατά τη μη ταπεινή μου γνώμη, βρίσκονται κατά Κορινθιακό μεριά.

Στην έξοδο μιας κοιλάδας

Ο Αγιος Βασίλειος είναι ένας μικρός πανέμορφος οικισμός κτισμένος στην έξοδο μιας κοιλάδας. Η πρόσβαση είναι από το Καπαρέλλι. Εχει μόνον 2 - 3 ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα περισσότερα σπίτια ανήκουν σε παραθεριστές. Υπάρχουν, επίσης, μόνον δύο παραλίες, αμφότερες με χοντρή άμμο. H κεντρική μπροστά στη δεξιά μεριά του χωριού, που καλύπτεται ολόκληρη με αρμυρίκια και η αριστερή παραλία, που επειδή απαιτεί ένα 10λεπτο περπάτημα, έχει πολύ λιγότερο κόσμο (έως καθόλου!).

Το Καλαμάκι είναι μια «όμορφη μικρούλα» με χοντρή άμμο και αρμυρίκια και πέντε σπίτια που «ζωντανεύουν» μόνο το κατακαλόκαιρο. Παίρνετε πάλι τον δρόμο για Καπαρέλλι και κάπου στο μέσον θα βρείτε πινακίδα και θα στρίψετε αριστερά. Η παραλία της Λιβαδώστρας, που βρίσκεται λίγο δυτικότερα από το Καλαμάκι, είναι πεντάμορφη, δεν έχει πολύ σκιά, έχει όμως μία ταβέρνα. Για να πάτε όμως εκεί χρειάζεστε 4Χ4. Για τις παραλίες της Αλυκής, θα χρειαστεί να πάτε στα Λεύκτρα και μέσω Ξηρονομής να βγείτε στην Αλυκή. Είναι ένας μεγαλούτσικος οικισμός, που παρ' όλη την άναρχη δόμηση δεν έχει χάσει ακόμα τη γραφικότητα του. Στη δυτική πλευρά της, υπάρχει μια στρογγυλή λιμνοθάλασσα που το καλοκαίρι στεγνώνει - και από αυτήν πήρε ο οικισμός το όνομα του. Οι κάτοικοι μου είπαν πως τα νερά είναι ιαματικά και σας το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη. Οι παραλίες στην Αλυκή είναι με χοντρή άμμο και βότσαλο, ενώ στον οικισμό θα βρείτε τρεις καλές ταβέρνες και μια καφετέρια.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται δυτικότερα από την Αλυκή και μπορείτε να πάτε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Είναι η μεγαλύτερη παραλία από τις προτεινόμενες και εξίσου όμορφη. Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό, αλλά επειδή όλος αυτός ο μεγάλος κόλπος φράζεται από νησίδες, είναι προφυλαγμένη ακόμα και από τον νοτιά. Η παραλία του Σαράντη βρίσκεται ακόμα δυτικότερα. Είναι ένας κόλπος αρκετά κλειστός με μια πανέμορφη παραλία όλο αρμυρίκια. Στον οικισμό, που βρίσκεται στη δεξιά άκρη της παραλίας, θα βρείτε όλα τα αγαθά του πολιτισμού. Ταβέρνες, καφετέριες, παντοπωλείο και άλλα.

Αξίζει να επισκεφθείτε...

...τη Δόμβραινα, ένα μεγάλο γραφικό χωριό 1.100 περίπου κατοίκων. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κουλούρι από τον φούρνο του Ηλία.

...το γραφικό ψαράδικο λιμανάκι του Αη Γιάννη με τη μοναδική ταβέρνα του.

...την Ι. Μ. της Παναγίας της Μακαριώτισσας του 12ου αιώνα. Σώζεται το Καθολικό, η ανατολική πτέρυγα των κελιών και ένα εξωτερικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγ. Παρασκευή.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού να μείνετε:

Θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, αλλά να κάνετε πρώτα μία επίσκεψη να τα δείτε.

«Αλκυονίδες» στην Αλυκή. Τηλ. 22640-51291, www.alkionides-hotel.gr. Ενα συμπαθέστατο ξενοδοχείο με θέα και πάνω στη θάλασσα. «Κorali Hotel», στον Αγιο Βασίλειο. Ομορφα δωμάτια στην άκρη του οικισμού και πάνω στη θάλασσα.

Πού να φάτε:

Τα παρακάτω μαγαζιά είναι ψαροταβέρνες. Ομως κάνουν κι άλλα πράγματα! «Λάλας» στον Αγιο Βασίλειο. «Το Ζάστανο» στον Αγιο Βασίλειο. «H Αλυκή» στην Αλυκή. «Μαϊστράλι» στην παραλία Λιβαδώστρας.

Έντυπη