Με βροχές ενός έτους ισοδυναμεί η πρόσφατη νεροποντή στην Εύβοια

Με βροχές ενός έτους ισοδυναμεί η πρόσφατη νεροποντή στην Εύβοια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φορά στα 100 χρόνια πέφτουν τόσο ισχυρές νεροποντές, όσο αυτή που έπεσε στην Εύβοια το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα μιας ημέρας έπεσε ποσότητα νερού σχεδόν ίση με τη μέση ετήσια βροχόπτωση! Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, από θαύμα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, ενώ δεν υπήρχε τρόπος να προληφθεί η καταστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε διάστημα μιας ημέρας έπεσαν στην Εύβοια 350 χιλιοστά βροχής, όταν το μέσο ετήσιο ύψος είναι 436 χιλιοστά! «Πρώτη φορά βλέπω ένα τόσο ακραίο γεγονός! Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, που συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων, κ. Γιώργος Τσακίρης. «Γι’ αυτό και θεωρώ θαύμα το ότι δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η σφοδρότητα της βροχόπτωσης ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί από ένα τυπικό αντιπλημμυρικό έργο. «Βεβαίως και ευθύνεται για τις πλημμύρες στην Εύβοια και ο ανθρωπογενής παράγοντας, όπως το κάψιμο του δάσους, τα μπαζώματα στα ρέματα, τα σπίτια στις κοίτες των ρεμάτων. Ολα αυτά επέτειναν το φαινόμενο. Ομως, η ένταση της βροχόπτωσης ήταν τέτοια, που τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά τις φωτιές δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την καταστροφή. Ακόμα και αν υπήρχε το δάσος, πάλι θα υπερχείλιζαν τα ποτάμια, απλά θα ήταν μικρότερη η ένταση του φαινομένου».

Καθαρισμός ρεμάτων

Η επόμενη ημέρα απαιτεί παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με μικρές νεροποντές. «Ο Λήλας και ο Σαρανταπόταμος έδειξαν ότι έχουν το δυναμικό να προκαλέσουν ζημιές. Για τον λόγο αυτό πρέπει καταρχήν να καθαριστεί η κοίτη τους, αλλά και η έξοδός τους στη θάλασσα, στην οποία σήμερα συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών», εξηγεί ο κ. Τσακίρης. «Σε δεύτερη φάση, προφανώς και χρειάζονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή