Αλβανοτουρκική ναυτική άσκηση με… νόμο

Αλβανοτουρκική ναυτική άσκηση με… νόμο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την από κοινού διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Αλβανίας και της Τουρκίας, αφορά ο νόμος του αλβανικού Κοινοβουλίου που ψηφίσθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε ότι «ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου».

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, η ψήφιση του νόμου ήταν απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση με δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών, που έχει προγραμματισθεί για τις 21 και 22 Ιουνίου. Ειδικότερα, από το Σύνταγμα της Αλβανίας προβλέπεται ότι για την είσοδο στρατιωτικής δύναμης ξένης χώρας, μέχρι 500 ατόμων, μπορεί να δοθεί σχετική άδεια από το αλβανικό υπουργείο Αμυνας. Για μεγαλύτερη δύναμη, όμως, απαιτείται να ληφθεί απόφαση από το Κοινοβούλιο, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η στρατιωτική δύναμη 1.125 ατόμων, που αναφέρεται στην απόφαση, αφορά το πλήρωμα στολίσκου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες και περιπλέει τη Μεσόγειο για μια σειρά από ασκήσεις, σε συνεργασία και με δυνάμεις τρίτων χωρών. Οι φρεγάτες απέπλευσαν την περασμένη εβδομάδα από τη βάση του Ακσάζ και το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει διέλευση από τη Μάλτα, το Αλγέρι, την Τυνησία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και επιστροφή στο Ακσάζ.

Διπλωματική πηγή, αναφερόμενη στη συγκεκριμένη άσκηση αλλά και σε εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν για πρώτη φορά τουρκικό υποβρύχιο επισκέφθηκε την Αλβανία, επισημαίνει ότι η Αγκυρα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και τις κινήσεις αυτές παρακολουθεί στενά και με προσοχή η Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή