Η ιστορία των Μαγυάρων αναβιώνει στη ΔΕΘ

Η ιστορία των Μαγυάρων αναβιώνει στη ΔΕΘ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό έχει στηθεί έτοιμο θαρρείς για τα γυρίσματα πολεμικής ταινίας. Εφιπποι τοξότες, φορώντας παραδοσιακές στολές των Μαγυάρων καλπάζουν υπό τον ήχο παραδοσιακών ουγγρικών τυμπάνων. Τεντώνουν τα σκαλιστά τόξα κι όταν τα άλογα αιωρούνται, εκτοξεύουν τα βέλη τους στον στόχο. Τι ζητούν δύο «καβαλάρηδες της στέπας» έτοιμοι για πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο ηλιακό δένδρο και τα πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα του νέου αιώνα που προβάλλουν διάφορες χώρες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης; Επιδεικνύoυν την έφιππη τοξευτική παράδοση των Μαγυάρων, την αρχέγονη αυτή πολεμική τέχνη, μεταφέροντας στη Θεσσαλονίκη ένα κομμάτι της ιστορίας τους.

Η Εφιππη Τοξοβολία που αναβιώνει στον υπαίθριο χώρο παραπλεύρως του περιπτέρου 15 αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις της Ουγγαρίας που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της 75ης εκθεσιακής διοργάνωσης. Δύο έφιπποι τοξότες, κοινωνοί της πρακτικής της Σχολής ενός σύγχρονου Μαγυάρου, του Kassai Lajios, θα μεταφέρουν την απόλαυση της Ιππασίας και του «εφίππως τοξεύειν». Τη μακραίωνη πολεμική τέχνη της εφιπποτοξοβολίας που σφράγισε την καθημερινότητα των λαών από την Αρχαία Μεσοποταμία μέχρι τον ευρωπαϊκό Βορρά, τους Ελληνες αρχαίους Θράκες και τους Κρήτες για να ασκηθεί ιδιαίτερα από τους Μαγυάρους, τους σημερινούς Ούγγρους. Η παράδοσή τους χάνεται στους δίδυμους πρίγκιπες Hunor και Magor, πρόγονους των Ούννων και των Μαγυάρων αντίστοιχα. Τα δίδυμα αδέλφια, ίππευαν κρατώντας τα τόξα τους όταν μαγεύτηκαν από ένα λευκό ελάφι το «Csodaszarvas», όπως το αποκαλούν. Κυνηγώντας το, διέσχισαν την Αζοφική Θάλασσα, έφθασαν στην Ευρώπη, παντρεύτηκαν τις κόρες του βασιλιά των Αλανών κι έβαλαν τις βάσεις του ουγγρικού έθνους.

Την παράδοση της εφιπποτοξοβολίας στην Ουγγαρία αναβίωσε στις μέρες μας ο Lajos Kassai, ο «χαλκέντερος Κένταυρος» όπως τον αποκαλούν, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (Γκίνες) έφιππης τοξευτικής ταχυβολίας (ιππεύοντας επί 24 ώρες κατάφερε 661 καλπασμούς εξαπολύοντας 5.412 βέλη) και ασκείται καθημερινά στη σχολή του στο χωριό Καποσμέρο και την «Κοιλάδα των Αλόγων», διδάσκοντας τα μυστικά της μαχητικής τέχνης.

Στην εμφάνισή του στην Αθήνα ως επίσημου πρωταγωνιστή της τελετής έναρξης των 17ων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Τοξοβολίας στις ολυμπιακές ιππικές εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου το 2006, οφείλεται και η ίδρυση της ελληνικής ομάδας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI» που αριθμεί σήμερα περίπου 160 εφιπποτοξότες.

Αν τύχει και παρευρεθείτε σε μια από τις 20 περίπου επιδείξεις τους, που ξεκινούν από σήμερα στη ΔΕΘ, δώστε σημασία στη λεπτομέρεια της τέχνης: o εφιπποτοξότης στοχεύει και καρφώνει το βέλος του στον στόχο τη στιγμή που το άλογό του δεν πατάει στη γη. Ταυτόχρονα, οι μύτες από τις μπότες του είναι στραμμένες προς τα πάνω για να μην καρφώνουν το έδαφος, ως ένδειξη σεβασμού στη «μητέρα» γη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή