Εχει θέση η παράδοση στη σύγχρονη ελληνική μόδα;

Εχει θέση η παράδοση στη σύγχρονη ελληνική μόδα;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι δεν πραγματοποιούνται και τόσο συχνά ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη χώρα μας, που να προκαλούν διάλογο για την αισθητική, το στυλ και την αποκωδικοποίησή του… Με αφορμή την έκθεση «Beyond Dress Codes», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8.30 μ. μ.) στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, μπορούμε να αμφιταλαντευθούμε στο χθες και το σήμερα, στην ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη μόδα, να θυμηθούμε κώδικες ή να τους επαναπροσδιορίσουμε.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Με τη βοήθεια της ιστορικού μόδας Λυδίας Καμίτση, που υπογράφει την επιμέλεια της πρωτότυπης όσο και τολμηρής έκθεσης, και των σκίτσων του Ζήση Παπαγεωργίου, οι σύγχρονοι σχεδιαστές διαλέγονται με την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά.

Τι σημαίνει αυτό; Μένει να το δούμε ζωντανά για να αφομοιώσουμε εικαστικούς συνειρμούς. Και μπορεί ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ να έσπαγε πιάτα στο παρελθόν σε επίδειξή του στο Παρίσι για να δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από την Ελλάδα, αλλά αυτή δεν είναι μια εικόνα της Ελλάδας που θα πρέπει να μας κολακεύει ιδιαίτερα.

Ούτε είναι στιγμή για κολακείες. Το σενάριο είναι συγκεκριμένο. Η έκθεση, θεματική. Οι επικοινωνιακοί κώδικες που αποκαλύπτονται μέσα από τον τρόπο που επιλέγει να ντυθεί κανείς σήμερα, αλλά και στις απαρχές ακόμη του ανθρώπινου πολιτισμού, προσφέρονται για πολυεπίπεδες αναγνώσεις. Τι μαρτυρούν τα ρούχα του τότε και του τώρα; Ιστορία, ήθη κι έθιμα, οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, φύλο, ηλικία, κοινωνική θέση…

Και πόσα ακόμη… Στην έκθεση «Beyond Dress Codes» παρουσιάζονται έγχρωμα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων του σκιτσογράφου Ζήση Παπαγεωργίου από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, σαν μια πλήρης καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών.

Τουλάχιστον 520 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών λειτουργούν σαν «οπτική βιβλιοθήκη». Οι συγκεκριμένες φορεσιές έδωσαν το έναυσμα σε σύγχρονους δημιουργούς να εμπνευστούν από την παράδοση και να αναδείξουν τις επιρροές τους. Ευκαιρία να δούμε από κοντά, έστω και χωρίς τα μοντέλα που τα φορούσαν όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν στην πασαρέλα, αυθεντικές δημιουργίες του Ζαν-Πολ Γκοτιέ και του Τζον Γκαλιάνο, αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών: Ιωάννης Γκία, Γιώργος Ελευθεριάδης, Σοφία Κοκοσαλάκη, Θάνος Κυριακίδης, Αγγελος Μπράτης, Δημήτρης Ντάσσιος, Ορσαλία Παρθένη, Deux Hommes, Μastori &Motwary, ΜiRo…

Η «συνομιλία» είναι δεδομένη. «Στόχος της έκθεσης δεν είναι να αναδειχθεί η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά ως μουσειακό είδος ή πεπερασμένο ιστορικό γεγονός, αλλά ως πηγή έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος». Μαζί με την έκθεση, ετοιμάζεται και έκδοση. Μακάρι να είναι δίγλωσση. Για να αρχίσει η ελληνική μόδα να μιλάει -έστω- αγγλικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή