Αλλαγή σελίδας με πολλές αναταράξεις στην Εθνική χάντμπολ

Αλλαγή σελίδας με πολλές αναταράξεις στην Εθνική χάντμπολ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοικτή επιστολή του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής ανδρών Παναγιώτη Ιατρούδη, με τίτλο: «Θέσεις και προτάσεις για το αύριο», τάραξε τα νερά του ελληνικού χάντμπολ. Οι διεθνείς αθλητές αντέδρασαν άμεσα, με τον ίδιο τρόπο (επιστολή), και η ομοσπονδία βλέποντας το… δελτίο θυέλλης αποφάσισε να παρέμβει. Στο διοικητικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση, ωστόσο, ορισμένες από αυτές αποκάλυψε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Σίμος Λαζαρίδης. Το δίδυμο των ομοσπονδιακών τεχνικών Μάντζος-Ιατρούδης έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011. Στην παρούσα φάση ο πρώτος θα παραμείνει προπονητής στην εθνική ανδρών και ο δεύτερος θα μετακινηθεί στην ανάπτυξη, στις αρχές του νέου χρόνου. Μόλις τελειώσει το συμβόλαιό τους, η ΟΧΕ θα τους αντικαταστήσει.

Εξάλλου, ο Σίμος Λαζαρίδης είναι κατηγορηματικός επί του θέματος: «Το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε στη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία στην εθνική ανδρών, που θα είναι Ελληνας τεχνικός. Εχουμε εμπιστοσύνη στους προπονητές από τη χώρα μας. Μέχρι τότε θα στηρίξουμε τους κ. Μάντζο, Ιατρούδη ώς το τέλος. Το λέω αυτό γιατί ακούστηκαν ακόμη και φωνές για παραίτηση. Και οι δύο έχουν προσφέρει αρκετά στην εθνική και το σέβομαι». Ο κ. Λαζαρίδης αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Ιατρούδη υποστήριξε ότι δεν ήταν σωστή η χρονική στιγμή που δημοσιοποιήθηκε. «Επρεπε να μιλήσει μαζί μου», τόνισε, ενώ στην αναφορά του προς τους παίκτες δεν φάνηκε να… χαϊδεύει αυτιά! «Οποιοι θέλουν να αγωνιστούν θα πρέπει να το κάνουν με τη θέλησή τους. Αυτός που είναι αγωνιστικά έτοιμος θα παίξει. Σε αντίθετη περίπτωση, θα φύγει. Θα υπάρξει πρόγραμμα ανανέωσης στο οποίο θα γίνει συνύπαρξη παλιών και νέων παικτών.

Το σκεπτικό του κ. Ιατρούδη

Αναμφίβολα η επιστολή του Παναγιώτη Ιατρούδη ήταν «ριζοσπαστική», αλλά πολλές φορές επιβάλλεται να γίνονται τέτοιες ενέργειες και να ακούγονται επώνυμα ανάλογες απόψεις. Ο ομοσπονδιακός έκανε αυτοκριτική, με αφορμή τα πολλά αρνητικά που ακούστηκαν μετά την ήττα από τη Νορβηγία, η οποία, κατά μεγάλο ποσοστό, αποκλείει την Εθνική από την τελική φάση του EURO 2012.

Ο κ. Ιατρούδης με την επιστολή ανέλυσε τη δική του θέση για τα τεκταινόμενα στην ομάδα, αλλά και την επόμενη ημέρα. Εκανε λόγο για ενιαίο σχεδιασμό, ενώ υπεραμύνθηκε της προσφοράς των έμπειρων διεθνών, αναφέροντας ωστόσο, ότι κάποιοι θα πρέπει οικειοθελώς να αποσυρθούν. Μιλώντας στην «Κ» εξηγεί το σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή την τοποθέτηση.

«Η πρόθεσή μου ήταν να φροντίσουμε για την επόμενη δεκαετία. Δεν ήθελα να θίξω κανένα. Ούτε είχα καν στο μυαλό μου να φύγει κάποιος αθλητής. Τριάμισι χρόνια, τώρα προσπαθούσα να είμαι πατέρας, φίλος, προπονητής τους. Ελεγα πότε θα έρθει η προπόνηση να είμαι μαζί τους. Περίμενα διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά τους. Σοβαρή και υπεύθυνη. Να δώσουν απαντήσεις με τον ιδρώτα τους στο γήπεδο. Οπως έχουν κάνει τα τελευταία 10 χρόνια» τόνισε, ενώ το μεγάλο παράπονό του είναι ότι όταν δημοσιεύθηκε το κείμενο της επιστολής δεν τον πήρε κανείς τηλέφωνο για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Πράγματι, οι διεθνείς χρησιμοποίησαν «καυστική γλώσσα» στη δική τους ανακοίνωση, η οποία είχε τίτλο: «Προβληματισμοί – θέσεις αθλητών εθνικής Ελλάδος». Στο σημείο της αποχώρησης, ανέφεραν: «Οικειοθελής αποχώρηση καθ’ υπόδειξη παύει να είναι οικειοθελής αλλά ένα κομψό, «αδειάστε μας τη γωνιά» χρυσώνοντας το χάπι με τρεις – τέσσερις γραμμές για την προσφορά κάποιων αθλητών. Το στοίχημα και για την Εθνική και για το ελληνικό χάντμπολ δεν κερδίζεται με δημιουργία εντυπώσεων και μόνο από κανέναν. Λυπούμαστε επίσης γιατί σε περιόδους όπου υπήρχαν εμπόδια και δυσκολίες για τους αθλητές και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε κάτι, δεν υπήρχε καμιά δημόσια τοποθέτηση από κανέναν».

Αγωνίζονται χωρίς χρήματα

Ενας από τους πλέον έμπειρους αθλητές της εθνικής ομάδας, ο Γιώργος Ζαραβίνας, αναφερόμενος στο οικονομικό κίνητρο των διεθνών, τόνισε: «Τα παιδιά της εθνικής ομάδας αγωνίζονται χωρίς να παίρνουν χρήματα. Σε καμία περίπτωση το κίνητρό μας δεν είναι οικονομικό. Είναι το κατά πόσο η ομοσπονδία δείχνει να υποστηρίζει ένα στόχο και όχι να έχει ρόλο διεκπεραιωτή».

– Θεωρείς ότι το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας είναι υψηλό;

– Στην εθνική ομάδα πρέπει να αγωνίζεται ο πιο φορμαρισμένος αθλητής στη θέση του. Ασχετα από την ηλικία του. Δεν παίρνεις σαν ευαγγέλιο την απόφαση να έρθουν οι καινούργιοι και να φύγουν οι παλιοί. Αυτές οι τοποθετήσεις δημιουργούν πρόβλημα. Θεωρώ ότι υπάρχουν παίκτες που ακόμη μπορούν να προσφέρουν. Πάντα σε αυτή την ομάδα υπήρχε μια κοινή γραμμή. Τώρα είναι άσχημο από την μια μέρα στην άλλη να αλλάζουν τα πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή