Αγκότα Κριστόφ: ήταν Ουγγαρέζα, έγραφε γαλλικά

Αγκότα Κριστόφ: ήταν Ουγγαρέζα, έγραφε γαλλικά

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Μία σπουδαία, αλλά σχετικά άγνωστη συγκριτικά με την αξία της, συγγραφέας, η Ουγγαρέζα Αγκότα Κριστόφ πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 75 χρονών στο Νeuchatel της Ελβετίας ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η Κριστόφ ανήκει στη χορεία των σπουδαίων πεζογράφων, όπως ο Τζόζεφ Κόνραντ, ο Ευγένιος Ιονέσκο, ο Σάμιουελ Μπέκετ και πιο πρόσφατα ο Μίλαν Κούντερα που έγραψαν σημαντικά έργα σε ξένη γλώσσα, εν προκειμένω τα γαλλικά. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Εξάντας» και «Αγρα». Η συγγραφέας η οποία μετανάστευσε στην Ελβετία το 1956, μετά την καταστολή της ουγγρικής επανάστασης από τους Σοβιετικούς, έγινε γνωστή με το πρώτο της μυθιστόρημα «Το μεγάλο τετράδιο» που απέσπασε το βραβείο του ευρωπαϊκού βιβλίου και μεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες. Πρόκειται για την ιστορία των δίδυμων αδελφών Κλάους και Λούκας, που έρχονται με βάναυσο τρόπο αντιμέτωποι με τον πόλεμο. Η τριλογία, μαζί με τα μυθιστορήματα «Η απόδειξη» και «Το τρίτο ψέμα», θεωρείται η κορωνίδα του έργου της.

Η διεθνής αναγνώριση συνοδεύτηκε από το βραβείο Αλμπέρτο Μοράβια (Ιταλία) το 1988, το βραβείο Γκόντφριντ Μπεν (Ελβετία) το 2001 και το βραβείο Σίλερ (Ελβετία) το 2005, το αυστριακό βραβείο ευρωπαϊκής λογοτεχνίας το 2008 και τον περασμένο Μάρτιο, τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση της Ουγγαρίας, το βραβείο Kossuth. Σταμάτησε να γράφει το 2005 μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της. Συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους γαλλόφωνους πεζογράφους του 20ού αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή