Τίτλοι τέλους για τη Λουκία Ρικάκη

Τίτλοι τέλους για τη Λουκία Ρικάκη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Δεν τα κατάφερε τελικά η Λουκία Ρικάκη και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα πενήντα της χρόνια. Χθες το μεσημέρι, κατέληξε μετά από πολύμηνη, σφοδρή μα άνιση μάχη. Από την περασμένη άνοιξη που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, η Λουκία πολέμησε με όλες της τις δυνάμεις, διατηρώντας το ψυχικό της σθένος, το χιούμορ της, αλλά και μια πίστη ότι μπορούσε να νικήσει. «Εφυγε» όρθια, δημιουργική και γεμάτη ιδέες ώς το τέλος, παρά τη διαρκή δοκιμασία και την αγωνία. Εφυγε αγέρωχη.

Πολυπράγμων και πολυσχιδής, η Λουκία αφήνει πίσω της πλούσιο έργο σε πολλά επίπεδα. Γεννημένη στον Πειραιά το 1961 («το κινεζικό σεληνιακό έτος του βοδιού», όπως έλεγε), φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και εν συνεχεία σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, κινηματογράφο, γραφικές τέχνες και φωτογραφία στο Dartington College of Arts στη Βρετανία. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS, για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε τις δύο θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το 2000 την εταιρεία TRICKY TRICK FΙLΜS.

Το 1990 υπογράφει την πρώτη της κινηματογραφική ταινία ως σκηνοθέτις, το «Ταξίδι στην Αυστραλία» και τέσσερα χρόνια αργότερα, το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» γίνεται η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της.

Η Λουκία διακρίθηκε και στο ντοκιμαντέρ, τόσο ως σκηνοθέτις (τελευταία δουλειά της που παίχθηκε στις αίθουσες ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Σωτηρία» που αναφερόταν στο ομότιτλο νοσοκομείο), αλλά και ως διοργανώτρια δύο κορυφαίων, διεθνών φεστιβάλ, του «EcoFilms» στη Ρόδο και του «Ιπποκράτης» της Κω. Επίσης, η Λουκία εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τις περίφημες «Νύχτες κωμωδίας», διαδίδοντας και στη χώρα μας το stand-up comedy, αναδεικνύοντας πολλά κωμικά ταλέντα, ενώ άφησε πίσω της και συγγραφικό έργο. Τελευταίο της βιβλίο, τα «Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, ώρα 12μ. στον ναό του Αγ. Χαραλάμπους στα Ιλίσια.

«Προσευχή»

Η Λουκία διατηρούσε το μπλογκ «Always the Sea». Η τελευταία καταγραφή της ήταν στις 7 Νοεμβρίου, πριν από περίπου σαράντα ημέρες. Τίτλος του κειμένου στα αγγλικά, «Daily prayer on the grounds of my church while treating my illness… god help!»: «Ορισμένα απογεύματα, πριν πλαγιάσει ο ήλιος, πηγαίνω και ξαπλώνω κάτω από τα δέντρα, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους… στο πάρκο των Ιλισίων. Ξαπλώνω στο χώμα, ανάμεσα στα κουκουνάρια και χαζεύω πώς κινούνται τα πεύκα παραδομένα στο αεράκι του εσπερινού… Οι τελευταίες ψαλμωδίες ακούγονται μέσα από την εκκλησία… ο ήλιος, πριν φύγει, ρίχνει τις τελευταίες ακτίνες του μέσα από τα πεύκα… λίγο πριν σκοτεινιάσει… εδώ βασιλεύει μια περίεργη γαλήνη… αναπνέεις καλά, η καρδιά δεν είναι βαριά… είσαι ευτυχισμένος που ζεις…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή