Ανασύνταξη, εξωστρέφεια και πόλωση τώρα από Ν.Δ.

Ανασύνταξη, εξωστρέφεια και πόλωση τώρα από Ν.Δ.

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξωστρέφεια και πόλωση. Αυτά είναι τα δύο συστατικά της νέας συνταγής που προτείνουν στον κ. Αντώνη Σαμαρά οι συνεργάτες του προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει την πρωτιά και να ανεβάσει τα ποσοστά της. Παράλληλα, η ηγεσία του κόμματος, όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, θα ήταν θετική σε ένα ντιμπέιτ με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς τη χρονική πολυτέλεια μιας εις βάθος ανάλυσης της «νίκης-ήττας» της 6ης Μαΐου και με νωπό το σοκ από το εκλογικό αποτέλεσμα, το ηγετικό επιτελείο της Συγγρού επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Το τοπίο, όπως προκύπτει και από τις νέες δημοσκοπήσεις, παραμένει ρευστό, με ψηφοφόρους να εμφανίζουν τάση μετακίνησης από και προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά – κάτι που όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον προεκλογικό σχεδιασμό.

Στα μείον του επόμενου γύρου πρέπει να προστεθεί και η περαιτέρω εσωτερική αποδιοργάνωση που προκάλεσε η αδυναμία της Ν.Δ. να διατηρήσει τα ποσοστά της πάνω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και συμπληρώνονται δύο εβδομάδες μετά την 6η Μαΐου, δεν έχει συνέλθει ακόμη η εκλογική επιτροπή του κόμματος, ούτε κανείς γνωρίζει με ασφάλεια αν θα παραμείνει υπό την παλαιά της σύνθεση. Από την άλλη πλευρά, και παρά τα σοβαρά μειονεκτήματα με τα οποία εισέρχεται εκ νέου στην τελική ευθεία η Συγγρού, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι σε αυτήν την αναμέτρηση υπάρχουν θετικά στοιχεία που αν η Ν.Δ. καταφέρει να αξιοποιήσει, μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να πετύχει τον στόχο της.

Το πρώτο είναι ότι με τις εκλογές εκτονώθηκε ώς ένα βαθμό τουλάχιστον ο θυμός των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το δεύτερο είναι ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μετρήθηκαν οι αντοχές, οι προθέσεις αλλά και «το βάρος» ενός εκάστου των παικτών της πολιτικής σκακιέρας. «Είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλοί εκείνοι που θα σκεφτούν μία και δύο φορές να ξαναψηφίσουν τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Χρυσή Αυγή ή τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε γαλάζια στελέχη, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά το στοίχημα για τον κ. Σαμαρά είναι να πείσει με επιχειρήματα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει μια προοπτική στη χώρα, αφού μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ψήφου διαμαρτυρίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ορισμένοι από τους συνεργάτες του προτείνουν στον αρχηγό της Ν.Δ. να υιοθετήσει μία επιθετική στρατηγική παρουσιών στα ΜΜΕ -κάτι που δεν έκανε στις προηγούμενες εκλογές- και να αποδεχθεί, στην περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα, τη συμμετοχή του σε ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ένα τετ-α-τετ με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα. Ηδη, εξειδικευμένοι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μελετούν διεξοδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφουν όλες τις δηλώσεις στελεχών του, προκειμένου να ενισχύσουν τη βασική καταγγελία του κ. Σαμαρά ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα αποτελεί «ομοσπονδία συνιστωσών που ξεκινούν από το σφυροδρέπανο και φτάνουν στην αναρχία», χωρίς σαφές πρόγραμμα και ενιαίες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η νέα καμπάνια της Ν.Δ., η οποία ετοιμάζεται, έχει έντονα διλημματικό έως δραματικό χαρακτήρα και διατηρεί στην αιχμή το δίλημμα «παραμονή στην Ευρώπη που αλλάζει ή τρόμος εξόδου, απομόνωση και καταστροφή όλων όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα».

Υπάρχουν, πάντως, και στελέχη της Ν.Δ. που επιμένουν ότι η προεκλογική ρητορική του κ. Σαμαρά δεν θα πρέπει να εξαντληθεί σε αντιαριστερές κορώνες, αλλά να αποκτήσει κεντροδεξιό περιεχόμενο, προκειμένου να ανακτήσει μέρος του χαμένου εκλογικού εδάφους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν καταθέσει τον προβληματισμό τους και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει μια «σπονδυλωτή» τακτική. Από τη μια θα πυροβολεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λογική πλειοδοσίας, στην οποία προεξοφλεί ό,τι πει καθ’ οδόν προς τις κάλπες και από την άλλη θα επιδιώξει να ορίσει, με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Νέα πρόσωπα

Συγκροτούνται, σταδιακά, οι ομάδες μάχης της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, με στόχο να θεραπευθούν τα σημαντικά προβλήματα της προηγούμενης εκστρατείας. Πέραν των αλλαγών στον «πρωινό καφέ», με την προσθήκη των Δ. Αβραμόπουλου, Στ. Δήμα και Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος και θα αρχίσει να συνεδριάζει, κάτι που δεν συνέβη με τακτικό τρόπο τις προηγούμενες ημέρες, στο «στρατηγικό» και «επικοινωνιακό» επιτελείο του κόμματος υπάρχουν και νέες προσθήκες.

Ο κ. Γρηγόρης Τσιμογιάννης, που είχε επιστρατευθεί προεκλογικά, έχει πλέον ενταχθεί οργανικά στο επιτελείο της Ν. Δ., το οποίο ενισχύθηκε και με έναν ακόμη επικοινωνιολόγο τον κ. Περικλή Πηλείδη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που, δύο φορές, μία επί Καραμανλή και έπειτα επί Σαμαρά, εκλήθη να αλλάξει το λογότυπο του κόμματος. Εν έτει 2000, «εξαφάνισε» τον πυρσό, στις αρχές του 2011 πρότεινε το σημερινό λογότυπο του κόμματος. Από τον κ. Πηλείδη -σύμφωνα με πληροφορίες- ζητήθηκε και πριν από τις εκλογές του Μαΐου εισήγηση για τον εκλογικό αγώνα, η οποία μόνον εν μέρει υιοθετήθηκε. Πλέον βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος… Η δεύτερη προσθήκη είναι ο δικηγόρος κ. Πέτρος Μαχάς, συνοδοιπόρος επί 20ετία του Αντ. Σαμαρά και εξ απορρήτων του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή