Εγκαινιάζεται το «Θραύσμα» του Λονδίνου

Εγκαινιάζεται το «Θραύσμα» του Λονδίνου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δώδεκα χρόνια μετά τον σχεδιασμό του, ο πύργος The Shard (Το Θραύσμα) του Λονδίνου πρόκειται να ανοίξει σήμερα τις πόρτες του στο κοινό. Ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης, όμως, δεν έχει μόνο φίλους, αλλά και πάμπολλους επικριτές.

Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού κτίσματος γίνονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, με τους κατασκευαστές να ελπίζουν να εκμεταλλευθούν τα φώτα της δημοσιότητας, που θα βρίσκονται στραμμένα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Θέαμα με λέιζερ

Με το εντυπωσιακό του περίγραμμα, τους 95 ορόφους και δημόσιο παρατηρητήριο με θέα 360 μοιρών, η εταιρεία διαχείρισης ελπίζει ότι το κτίριο θα καταστεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Τα σημερινά εγκαίνια αναμενόταν να είναι εξίσου εντυπωσιακά όσο και το οικοδόμημα, με μεγαλειώδες θέαμα λέιζερ, που θα φωτίζει από μακριά τα σημαντικότερα μνημεία του Λονδίνου και με μουσική υπόκρουση τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης. Σχεδιασμένος από τον Ρέντσο Πιάνο, τον Ιταλό αρχιτέκτονα που δημιούργησε το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, ο γυάλινος πύργος στέκεται νότια του Τάμεση, στην καρδιά της νέα συνοικίας της Γέφυρας του Λονδίνου. Βασική επιδίωξη του αρχιτέκτονα ήταν η δημιουργία μιας «κάθετης πόλης», χωρητικότητας 12.000 ανθρώπων.

Πανάκριβο

Επικριτικός ήταν, όμως, ο αρθρογράφος της «Guardian» Σάιμον Τζένκινς, που γράφει: «Το Shard αποτελεί την τέλεια σχηματική απεικόνιση του σύγχρονου Λονδίνου: Πανάκριβο, απαγορευτικό για τον απλό άνθρωπο και ιδιοκτησίας ξένων επενδυτών. Ο ουρανοξύστης συμβάλλει στην ενίσχυση της ανισότητας στο Λονδίνο».

Το επιβλητικό φουτουριστικό σχήμα του Shard εξασφάλισε επικρίσεις και από την υπηρεσία English Heritage, αρμόδια για την προστασία ιστορικών μνημείων, που επεσήμανε ότι ο μεγάλος του όγκος σκιάζει την προοπτική του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου. Από τη μεριά της, η UNESCO ανέφερε ότι ο ουρανοξύστης πλήττει «την οπτική αρτιότητα» της Γέφυρας του Λονδίνου. Ο Ρέντσο Πιάνο απέρριψε πρόσφατα σε συνέντευξή του την κριτική που δέχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή