Ιντερνετική πολιτική στη Γεωργία

Ιντερνετική πολιτική στη Γεωργία

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεωργιανή κυβέρνηση του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, επί μακρόν η αγαπημένη των Αμερικανών συντηρητικών, επειδή υποστήριζε δημοκρατικές και «έγχρωμες» επαναστάσεις, δέχεται τώρα πυρά για την καταπίεση του κινήματος της αντιπολίτευσης που έχει επικεφαλής έναν πολυεκατομμυριούχο.

Ο Σαακασβίλι είχε εγκωμιαστεί ως μεταρρυθμιστής μετά την άνοδό του στην προεδρία της Γεωργίας το 2004, λίγο μετά την επανάσταση των Ρόδων. Αψήφησε τη ρωσική ηγεμονία στην περιοχή, εμφανής ήταν ωστόσο και η ροπή του προς την υπερβολή, όπως απέδειξαν οι άφρονες στρατιωτικές κινήσεις του, που έδωσαν στους Ρώσους τα προσχήματα για να εισβάλουν στη Γεωργία το 2006. Σήμερα οι επικριτές του κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για υπερβολικό ζήλο στην καταπολέμηση των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο ανταγωνιστής του Σαακασβίλι είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας ονόματι Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που πλούτισε στη Ρωσία προτού επιστρέψει στην πατρίδα του και να ιδρύσει πολιτικό κόμμα με το όνομα «Γεωργιανό Ονειρο». Οι υποστηρικτές του Ιβανισβίλι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες εκφοβισμού, περιλαμβανομένης επίθεσης στον κυβερνοχώρο, που δεν έθιξε μόνο Γεωργιανούς ακτιβιστές, αλλά και Αμερικανούς δικηγόρους, λομπίστες και συμβούλους ασφαλείας του «Γεωργιανού Ονείρου».

Αναφορές στην επίθεση στον κυβερνοχώρο έγιναν στις 7 Σεπτεμβρίου προς αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια ενημέρωσης του Τέντο Τζαπαρίτζε, πρώην πρέσβη της Γεωργίας στην Ουάσιγκτον, και από μέλη ομάδας που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Ο Τζαπαρίτζε ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε την προεκλογική εκστρατεία σε πόλεμο ανάμεσα στο «κράτος» και στους «εχθρούς του κράτους».

Ο πολιτικός αγώνας στη Γεωργία είναι διάστικτος, ως λέγεται, από βρώμικα κόλπα και των δύο πλευρών, φαίνεται όμως ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο σηματοδοτεί κλιμάκωση. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Ιβανισβίλι, οι ερευνητές εντόπισαν 66 μολύνσεις σε πέντε υπολογιστές του Ιβανισβίλι, της οικογένειάς του και στενών του συμβούλων. Οι ιοί μεταδόθηκαν σε περίπου 50 συσκευές.

Το κακόβουλο λογισμικό ήταν έξυπνα σχεδιασμένο. Επιανε την οθόνη και τα μικρόφωνα του υπολογιστή, μπορούσε να συλλαμβάνει στιγμιότυπα της οθόνης κάθε 10 δευτερόλεπτα και να καταγράφει «χτυπήματα πλήκτρων» και κωδικούς, πληροφορήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εγώ είδα στις 7 Ιουνίου λογαριασμό προς τον Ιβανισβίλι από την εταιρεία συμβούλων της Ουάσιγκτον National Strategies LLC. Επίσης μήνυμα της 4ης Ιουνίου προς Ιβανισβίλι από τον δικηγόρο Πάτον Μπογκς στην Ουάσιγκτον, ο οποίος κατευθύνει την προσέγγιση με τα λόμπι.

Φυσικά, η επίθεση στον κυβερνοχώρο υπερέβη τους ατομικούς υπολογιστές. Η ομάδα του Τζαπαρίτζε είπε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχαν τοποθετηθεί μηχανισμοί σε Γεωργιανούς παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου, οι οποίοι μηχανισμοί μπορούσαν να υποκλέπτουν στοιχεία και να εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στο Διαδίκτυο. Η γεωργιανή αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι αυτά τα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας αποτελούν «σαφή απόδειξη της δραστηριότητας της κρατικής ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με σημειώσεις από τη συνάντηση.

Η πορεία προς τις εκλογές του Οκτωβρίου στη Γεωργία έχει σφραγιστεί από κατηγορίες για παραβιάσεις από αμφότερες τις πλευρές. Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Αύγουστο κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη χρήση κονδυλίων της προεκλογικής εκστρατείας «ως όπλο για την εξόντωση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και εναντίον των υποστηρικτών του «Γεωργιανού Ονείρου». Και ο Τόμας Μέλια, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισήμανε την περασμένη εβδομάδα «πληθώρα υστερήσεων κατά τους πρόσφατους μήνες», είπε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι «διεξάγεται μια ανταγωνιστική προεκλογική εκστρατεία».

Η γεωργιανή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι ο Ιβανισβίλι δεν έχει καταγγείλει επισήμως το θέμα της επίθεσης στον κυβερνοχώρο. «Εάν η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί σχετικά, αμέσως θα είχε ενεργήσει ώστε να εντοπίσει τους υπεύθυνους. Εάν ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ζητήσει επίσημη έρευνα, η κυβέρνηση θα επιληφθεί αμέσως του θέματος. Το γεωργιανό κράτος έπεσε θύμα ανάλογης επίθεσης από τη Ρωσία το 2008, γι’ αυτό και τρέφει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Τζέρεμι Ρόσνερ, εκτιμητής δημοσκοπήσεων που προσελήφθη από το κόμμα του Σαακασβίλι, ισχυρίζεται ότι το «Γεωργιανό Ονειρο» έχει διαπράξει παραβιάσεις, όπως η μετάδοση ψευδών στοιχείων από δημοσκοπήσεις, που τον ανάγκασαν να κατηγορήσει δημοσίως το κόμμα αυτό για περιφρόνηση των διεθνών σφυγμομετρήσεων. «Ο Ιβανισβίλι και το κόμμα του επιχειρούν συστηματικά να πλήξουν το κύρος του γεωργιανού εκλογικού συστήματος», αναφέρει ο Ρόσνερ.

Ο Σαακασβίλι ισχυρίζεται ότι ο εκατομμυριούχος αντίπαλός του εκπροσωπεί «ρωσικά κεφάλαια» και ότι η εκλογή του Ιβανισβίλι θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Γεωργίας. Οι ΗΠΑ, που εκτιμούν τη στρατιωτική συμβολή της Γεωργίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, παραμένουν ουδέτερες, απευθύνοντας έκκληση για «ελεύθερες και τίμιες» εκλογές κατά την αναμέτρηση του Οκτωβρίου και στις προεδρικές του 2013.

Τα όσα συμβαίνουν στη Γεωργία αποτελούν έκφραση ενός διεφθαρμένου πολέμου. Η κυβέρνηση Σαακασβίλι με τον υπερβολικό ζήλο της προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μια Ρωσία που θέλει να διασφαλίσει την επιρροή της στην περιοχή. Η πολιτική ένταση κορυφώθηκε πριν από μερικές ημέρες, όταν μεταδόθηκαν παραβιάσεις δικαιωμάτων εις βάρος φυλακισμένων εκ μέρους της αστυνομίας.

Ο πολιτικός αγώνας στη Γεωργία αντανακλά, κατά τη γνώμη μου, τη λαϊκή ρήση «ρόδα είναι και γυρίζει». Η επανάσταση των Ρόδων ανέδειξε τον Σαακασβίλι σε πρότυπο της αμφισβήτησης αυταρχικών καθεστώτων στην Ουκρανία, στο Ιράν και αλλού. Ομως, στη βρώμικη εκστρατεία αυτού του χρόνου, το καθεστώς του Σαακασβίλι κινδυνεύει να γίνει σύμβολο αυτού που ο ίδιος τόσο γλαφυρά κατηγορούσε, δηλαδή να είναι ο εκφραστής της αντίστασης μιας ελίτ της καθεστηκυίας τάξεως έναντι της πολιτικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή