Μυστήριο με την υποκλοπή εγγράφων

Μυστήριο με την υποκλοπή εγγράφων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υπόθεση διαρροής εγγράφων στο Διαδίκτυο προβληματίζει από χθες το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα αρχεία υπεκλάπησαν από την ομάδα hackers Anonymous, μέλη της οποίας ανήρτησαν τα έγγραφα στο Ιντερνετ. Σε προφίλ που διατηρούν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) δημοσιεύθηκαν μάλιστα προκηρύξεις με τις οποίες οι Anonymous φέρονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Κείμενο που φέρεται να έχουν συντάξει αναφέρει ενδεικτικά ότι «έχουμε αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Εχουμε νέα όπλα στο οπλοστάσιό μας. Μια εξαιρετική μη επιδιορθωμένη αδυναμία για SAP συστήματα είναι στα χέρια μας και, ναι, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την κόλαση». Παραθέτουν, μάλιστα, λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης στα υπολογιστικά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου. Σημειώνεται ότι τα έγγραφα που υπεκλάπησαν φέρουν ημερομηνίες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2012 και προέρχονται και από άλλες υπηρεσίες, όπως τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Διαφορετική είναι η ερμηνεία των γεγονότων από το υπ. Οικονομικών και την ΕΛ.ΑΣ. Αρμόδια στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τόνιζαν χθες ότι από την έρευνα στα υπολογιστικά συστήματα του υπ. Οικονομικών δεν εντοπίστηκαν ίχνη ψηφιακής επίθεσης. «Σε όλες τις περιπτώσεις hacking οι δράστες αφήνουν ίχνη που αποκαλύπτουν τις «τρύπες» από τις οποίες απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ενα επιπλέον επιχείρημα των αστυνομικών είναι ότι τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν είχαν τη μορφή ψηφιακών αρχείων, αλλά ήταν σκαναρισμένα, καθώς και ότι η κωδική ονομασία του χρήστη που φέρεται να πραγματοποίησε την επίθεση (Ιζλ ο σκύλος) δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Ο αντίλογος σε αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι όλα τα εισερχόμενα έγγραφα στο ΓΛΚ σκανάρονται πριν διακινηθούν ηλεκτρονικά, οπότε σε περίπτωση χάκινγκ οι δράστες θα τα αποκτούσαν στη μορφή αυτή. Αστυνομικές πηγές αποδίδουν τη διαρροή σε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων που υπεξαίρεσαν έγγραφα από τα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου. Επικαλούνται, μάλιστα, παλαιότερες καταγγελίες για υπεξαίρεση εγγράφων από υπαλλήλους του ΓΛΚ. Από το υπουργείο, πάντως, δεν υπεβλήθη μήνυση, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν σχημάτισε δικογραφία. Η μόνη «ανοικτή» δικογραφία είναι αυτή της Ασφάλειας και αφορά τις παλαιότερες καταγγελίες που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σταϊκούρας επικοινώνησε χθες με τον αρμόδιο διευθυντή Πληροφοριακών Συστημάτων, που διέψευσε τις πληροφορίες για ηλεκτρονική επίθεση στα συστήματα του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή