Στο 1 δισ. δολ. πρόκειται να ανέλθει ώς το 2016 όλη η επένδυση

Στο 1 δισ. δολ. πρόκειται να ανέλθει ώς το 2016 όλη η επένδυση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά στον μεταλλευτικό χώρο είναι η επένδυση της Εldorado Gold, μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η εταιρεία από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, οπότε και ανέλαβε τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, έχει επενδύσει περί τα 100 εκατ. δολάρια και έχει τριπλασιάσει τους απασχολούμενους εργαζομένους από 400 σε 1.200. Μέχρι το 2016 η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να ανέλθει στο 1 δισ. δολάρια.

Η «Ελληνικός Χρυσός», εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις, θα ήταν έτοιμη σήμερα να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Στο άλλο ορυχείο, αυτό του Λόφου Περάματος που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, από τις αρχές του 2016, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν με «φουλ» ρυθμό οι εξορύξεις χρυσού στα μεταλλεία Σκουριών και Ολυμπιάδας, η παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 425.000 ουγγιές ετησίως (η Φινλανδία, νούμερο 1 παραγωγός της Ευρώπης, εξόρυξε το 2011 220.000 ουγγιές χρυσού). Εφόσον όλα πάνε καλά, το 2016 η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει το 21% της συνολικής παραγωγής χρυσού της Eldorado Gold (εκτιμώμενου ύψους 1,7 εκατ. ουγγιών). Οσο για τα έσοδα, οι ελληνικές δραστηριότητες της Eldorado θα μπορούσαν να αποφέρουν το 2016 ποσά άνω των 500 εκατ. δολ. ετησίως (με τιμή 1.500 δολ. η ουγγιά).

Το χρονικό

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στα μεταλλεία Κασσάνδρας έρχεται από την εποχή των μακεδονικών χρόνων. Την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα περίφημα Μαντεμοχώρια, χάριν των μεταλλείων, με φιρμάνι του σουλτάνου απέκτησαν δικαίωμα αυτοδιαχείρισης. Την ανάπτυξη των μεταλλείων στη μεταπολεμική Ελλάδα ανέλαβε ο όμιλος Μποδοσάκη – Αθανασιάδη. Το 1980, το ελληνικό κράτος δημιούργησε τη METBA στην Ολυμπιάδα, που δεν λειτούργησε ποτέ λόγω τοπικών αντιδράσεων. Το 1992, η εταιρεία που ήλεγχε τα μεταλλεία μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία από την ETE. Τον Δεκέμβριο του 1995 περιήλθαν στην καναδική TVX Gοld, τα σχέδια της οποίας όμως εγκαταλείφθηκαν λόγω των αντιδράσεων. Τον Ιανουάριο του 2004, το ελληνικό κράτος παραχώρησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα των μεταλλείων της Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός», με νόμο που επικυρώθηκε από τη Βουλή. Το 2007, ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στην European Goldfields και το 2011, στον έλεγχο της Eldorado Gold με την εξαγορά του 95% των μετοχών της. Η Eldorado Gold Corp. διαθέτει εγκαταστάσεις σε Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα κατέχει το 100% της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» και δικαιώματα στην περιοχή Σάπες Ροδόπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή