Το αδιαχώρητο στα κρατητήρια της Αστυνομίας

Το αδιαχώρητο στα κρατητήρια της Αστυνομίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρές φυλακές έχουν μετατραπεί τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν ότι σε ποσοστό 40% οι κρατούμενοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ή καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης, αλλά δεν μεταφέρονται σε σωφρονιστικά καταστήματα λόγω έλλειψης χώρου.

Εως προχθές Παρασκευή στις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κρατούνταν, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, 2.184 άτομα. Από αυτούς, 352 ήταν «ποινικοί» κρατούμενοι, καταδικασμένοι δηλαδή σε ποινές κάθειρξης. Οπως μάλιστα αποκάλυψε στην «Κ» αρμόδια πηγή, μεταξύ τους βρίσκονται άτομα που έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία, ληστείες, λαθρεμπορία, ληστείες και απάτες. Ιδια ήταν η κατάσταση στα κρατητήρια της Αττικής και προ πέντε μηνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», στο φύλλο της 27ης Οκτωβρίου 2012, από τους 1.450 κρατούμενους στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ οι 400 εξέτιαν ποινές φυλάκισης!

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου, στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας (πλην των κέντρων κράτησης) βρίσκονταν την Παρασκευή 3.300 κρατούμενοι. Από αυτούς 800 ήταν ποινικοί.

Στους 2.184 κρατούμενους της Αττικής συγκαταλέγονται οι 1.000 υπό απέλαση αλλοδαποί του Κέντρου Κράτησης Αμυγδαλέζας. Αντίστοιχα, σε περίπου 800 ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες που κρατούνται για έξι μήνες σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Στο Α.Τ. Δραπετσώνας, για παράδειγμα, κρατούνται 75 αραβόφωνοι αλλοδαποί, αναμένοντας τη διοικητική τους απέλαση. Αρκετοί από αυτούς πραγματοποιούν από τον Φεβρουάριο απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Σχολιάζοντας το θέμα, πηγή της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι «οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κατηγορηθεί για μικροκλοπές και άρα δεν μπορούμε να τους απελευθερώσουμε περιμένοντας ότι θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα σε διάστημα ενός μήνα».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια. Για το θέμα μάλιστα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Νίκου Παπαγιαννόπουλου, με εκπροσώπους των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της χώρας. Αποκαλυπτικό των συνθηκών κράτησης σε αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας είναι η έκθεση αυτοψίας που συνέταξε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Φλώρινας ύστερα από έλεγχο στα κρατητήρια Καυκάσου, Αμυνταίου και Βεύης, στη Φλώρινα. «Οι χώροι όπου διαμένουν οι κρατούμενοι είναι μικροί. Στα κελιά των έξι τετραγωνικών μέτρων διαμένουν έως και τέσσερα άτομα, ενώ η κίνηση μέσα σε αυτά είναι περιορισμένη. Τα κελιά του Αμυνταίου είναι ακόμα μικρότερα, ο χώρος διαμονής καταλαμβάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από στρώματα ριγμένα στο πάτωμα» αναφέρει η έκθεση. Στο τέλος, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «κανένας από τους χώρους δεν πληροί τους όρους για μακροχρόνια, ασφαλή, υγιεινή και αξιοπρεπή κράτηση ανθρώπων. Μάλιστα, τα κρατητήρια του Αμυνταίου κρίνονται εντελώς ακατάλληλα ακόμα και για ολιγοήμερη κράτηση και χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για την υγεία των κρατουμένων και του προσωπικού φύλαξης». Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες τα κρατητήρια του Αμυνταίου σφραγίστηκαν με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή