Ενας εκδοτικός οίκος για άγνωστα αρχεία

Ενας εκδοτικός οίκος για άγνωστα αρχεία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, αυτούς τους δύσκολους, ιδιαιτέρως για τον εκδοτικό κόσμο, καιρούς, υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν στο βιβλίο. Και μάλιστα σε βιβλία που δεν είναι αυτονόητο ότι θα περάσουν στα ευπώλητα. Οι εκδόσεις Αρχείο, που έστησε η Ηρώ Διαμαντούρου, μια νέα δραστήρια γυναίκα, στόχο έχουν να θυμίσουν και να διασώσουν όσα διαφεύγουν ή λανθάνουν. Πρώτο βιβλίο των νέων εκδόσεων, που παρουσιάστηκε ήδη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, είναι τα «Γράμματα από το Παρίσι» του Κώστα Βάρναλη, σε επιμέλεια Νίκου Σαραντάκου. Τυχαία ξεκίνησε και αυτή η έκδοση. Η Ηρώ Διαμαντούρου διάβαζε πέρυσι το βιβλίο του Ηλία Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης». Εκεί είδε ότι ο Βάρναλης είχε στείλει κάποιες ανταποκρίσεις από το Παρίσι στην εφημερίδα «Πρόοδος των Αθηνών» το 1926. «Το υλικό υπήρχε μόνο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και με τη βοήθεια του Νίκου Σαραντάκου φτάσαμε ώς εκεί», λέει η Ηρώ Διαμαντούρου στην «Κ». Τότε ξεκίνησε η ιδέα με τις εκδόσεις. Βέβαια, η Ηρώ Διαμαντούρου είχε στη διάθεσή της και τα αρχεία του παππού της και της αρχαιολόγου μητέρας της. Και αυτά θα γίνουν βιβλία στις εκδόσεις Αρχείο. «Η αγάπη για τα αρχεία είναι οικογενειακό βίτσιο, γιατί είμαστε ένα αρχείο από μόνοι μας. Κι από εκεί ξεκινήσαμε σε μια φάση που δεν είχα άλλη δουλειά. Είναι κάτι που μου αρέσει, είναι εκτός του τομέα της λογοτεχνίας. Μου αρέσει οτιδήποτε παλιό, μου αρέσει να ταξινομώ, έχω συνεργαστεί με αρχεία», μας εμπιστεύεται.

Στην αρχή η προσπάθεια άρχισε με δύο ιστοτόπους, με τα πράγματα του παππού και της μαμάς που βρέθηκαν. Γιατί τα δύο επόμενα βιβλία των εκδόσεων Αρχείο είναι τα σχέδια του παππού Γ. Κ. Π. Παπακωνσταντίνου όταν σπούδαζε στο Πολυτεχνείο από το 1915 έως το 1919. Αυτά τα σχέδια σκαναρίστηκαν μαζί με άλλα τεκμήρια, φοιτητικές ταυτότητες, χειρόγραφα κ.λπ., και είναι το ημερολόγιο των εκδόσεων Αρχείο για το 2014. Λίγο αργότερα, βρέθηκαν και όσα διέσωσε η αρχαιολόγος Δέσποινα (Ντέπη) Παπακωνσταντίνου-Διαμαντούρου, η μητέρα της Ηρώς, όταν ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. «Αφορούσαν τις εγκαταστάσεις του αρχαιολογικού χώρου στην προηγούμενη φάση του». «Εικόνες και αναμνήσεις από μια Πέλλα που δεν υπάρχει πια» ο τίτλος του, ήδη έχει σταλεί στο Μουσείο Πέλλας και έχει εγκριθεί η τοποθέτησή του στο πωλητήριο του μουσείου.

Ολα λοιπόν ξεκίνησαν από τύχη και από αγάπη για ό,τι παλιό έχει διασωθεί και έχει σημασία να αναδειχθεί και σήμερα. Βέβαια, έλειπαν τα χρήματα. Βρέθηκαν όμως χορηγοί. Ο Γιάννης Κωστόπουλος από την Alpha Bank και «δύο φίλοι του πατέρα μου», συνεχίζει η κ. Διαμαντούρου.

Είναι ένας «χειροποίητος» εκδοτικός οίκος. Οι ίδιοι άνθρωποι που τον ίδρυσαν κάνουν τη διανομή των βιβλίων σε μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία, ενώ υπάρχει και site στο internet για παραγγελίες. Και δεν σταματούν εδώ. Οι αναμνήσεις ενός μάγειρα και ενός δασκάλου από την Αττική είναι τα επόμενα βήματα και τα επόμενα βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή