ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο Γ. Βερνίκος

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικαταστάτης τού παραιτηθέντος υφυπουργού.

Νωρίτερα, ο κ. Βερνίκος είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε με την απόφασή του να παραιτηθεί.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βερνίκο για το αν συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με τα πολιτικά πρόσωπα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως, προσθέτει, ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Όμως, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;».

Βερνίκος: «Αν γνώριζα το ασυμβίβαστο θα είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό»

Σε λόγους ευθιξίας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα από νομική υπηρεσία για το ασυμβίβαστο, απέδωσε την παραίτησή του o Γιώργος Βερνίκος.

Μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Βερνίκος είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες είχε αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, θέλοντας να αφοσιωθεί και να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό για το καλό της πατρίδας.

Είπε ότι θα είναι πάντα ενεργός πολίτης επιχειρηματίας και άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βερνίκου έχει ως εξής:

«Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπο μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκα την πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας που είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους η του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψη μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει και αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση για να γίνω υφυπουργός ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο.

’λλωστε είναι πεποίθησή μου ότι ενεργοί επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.

Παρότι τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου ευ ατό για το καλό της πατρίδας μας για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου. Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουνα ενεργός πολίτης επιχειρηματίας και άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών».

«Τον τιμά η απόφασή του», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο κ. Βερνίκος υπέβαλλε την παραίτησή του και έγινε δεκτή. Πήρε μία πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες του νεοσυσταθέντος υπουργείου Ναυτιλίας».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ